Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Ulla Hamilton odlar myter

Ulla Hamilton skriver om vinster i skolkoncerner på Aktuella frågor den 11 oktober. Hennes text odlar flera myter, förutom att hon skriver i egenskap av sin yrkesroll som vd för Friskolornas riksförbund och utifrån sin ideologiska position som före detta högprofilerad moderatpolitiker. Det skriver Anders Skans, Vänsterpartiets gruppledare i Malmö, i ett genmäle.

Anders Skans är gruppledare för V i Malmö kommunfullmäktige.Bild: Lars Brundin
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Myt 1 som Ulla Hamilton odlar är att förslaget om begränsningar av vinstuttagen skulle vara något unikt. Istället är det så att fria vinstuttag av offentligt finansierade skolor är extremt för Sverige, vi är det enda landet i världen som tillåter sådana vinster. Det som begränsas är inte att ha marginal i verksamheten utan ägarnas uttag av vinst. En av ägaren uttagen vinst kommer aldrig tillbaka, den går till konsumtion, investeras i något annat eller placeras på ett bankkonto i ett skatteparadis. En verksamhet som har en ekonomisk buffert berörs inte av vinstbegränsning för då handlar det om att pengarna stannar i skolan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen