Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Ulla Hamilton odlar myter

Ulla Hamilton skriver om vinster i skolkoncerner på Aktuella frågor den 11 oktober. Hennes text odlar flera myter, förutom att hon skriver i egenskap av sin yrkesroll som vd för Friskolornas riksförbund och utifrån sin ideologiska position som före detta högprofilerad moderatpolitiker. Det skriver Anders Skans, Vänsterpartiets gruppledare i Malmö, i ett genmäle.

Anders Skans är gruppledare för V i Malmö kommunfullmäktige.Bild: Lars Brundin
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Myt 1 som Ulla Hamilton odlar är att förslaget om begränsningar av vinstuttagen skulle vara något unikt. Istället är det så att fria vinstuttag av offentligt finansierade skolor är extremt för Sverige, vi är det enda landet i världen som tillåter sådana vinster. Det som begränsas är inte att ha marginal i verksamheten utan ägarnas uttag av vinst. En av ägaren uttagen vinst kommer aldrig tillbaka, den går till konsumtion, investeras i något annat eller placeras på ett bankkonto i ett skatteparadis. En verksamhet som har en ekonomisk buffert berörs inte av vinstbegränsning för då handlar det om att pengarna stannar i skolan.
Myt 2 är att de privata skolorna skulle hjälpa kommunerna att ordna skolplatser. I själva verket kräver skollagen att kommunerna har beredskap att ta hand om alla elever, om till exempel en privat skola går i konkurs eller läggs ner för att vinsten är för liten. Det har vi sett exempel på i Malmö. Kommunerna måste också ha beredskap att ta hand om elever som de privata skolorna inte tycker är lönsamma för att de kräver för mycket resurser, vi har exemplet med Runstyckets förskola i Malmö.
Myt 3 är att kostnaderna skulle öka med färre privata skolor, det är inte sant för alla privata skolor finansieras till 100 procent av skattemedel. De pengarna försvinner inte om de privata lägger ner utan kan användas till fortsatt skolverksamhet.
Myt 4 är att vinsten är viktig för befolkningen. Eva Hamilton talar för den promilledel av befolkningen som äger och tjänar pengar på offentliga skattemedel, hon talar inte för de 99,99 procent av oss som inte äger och tar ut vinst. En kraftig majoritet av befolkningen kräver vinststopp, även en majoritet av de borgerliga väljarna.
Vi behöver en skola där alla skattemedel går till undervisning för att göra alla skolor bra. Den aktuella utredningen är ett litet steg i rätt riktning som skulle begränsa de värsta avarterna av vinstjakt. Vi behöver gå vidare för att helt stoppa vinstjakten och därmed anpassa Sverige till omvärlden.
Anders Skans
Vänsterpartiets gruppledare i Malmö kommunfullmäktige
Gå till toppen