Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Michael Tapper: Michael Tapper: En efterlängtad dvd-box med Jan Troell

Jan Troell under inspelningen av debutfilmen "Här har du ditt liv" (1966).Bild: Studio S Entertainment
”Här har du ditt liv” är den lyckligaste långfilmsdebuten i svensk filmhistoria. Den vann inga anmärkningsvärda internationella filmpriser, kanske för att den, som några svenska kommentarer löd, saknade spekulativa inslag (sex, våld) eller för att den ansågs för provinsiell. Men den smittande förälskelsen i filmens bildtekniska möjligheter gör den till ett cineastiskt lyckopiller som med tiden gett den en klassikerstatus också utomlands.
Dvd-utgivningen av Jan Troells svenska långfilmer, bortsett från ”Utvandrarna”-duon, fram till ”En frusen dröm” är efterlängtad. Samtliga är utmärkt digitalt restaurerade men saknar scenindelning, något som gör det svårt att söka fram enstaka klipp. En annan och allvarligare invändning är man inte gett ut filmerna även på bluray.
Troells filmer – oftast gjorda i vidfilmsformatet 1,66:1 – är ju sådana som kräver hög upplösning och hembiovisning på storbilds-tv eller via videoprojektor på duk för att komma till sin rätt. Undantaget separatutgåvan på bluray av ”Ingenjör Andrées luftfärd” får man därför söka sig till andra sidan av Atlanten, där bland annat ”Här har du ditt liv” givits ut på bluray. Snopet och tråkigt.
En liten tröst är att man i ”Här har du ditt liv” återställt den i tv-visningarna länge bortklippta sista färgbilden på en spov i flykten. Spoven återkommer genom filmen som en symbol för Olofs livslust och frihetslängtan på sin väg från barndomen i Norrbotten till vuxenlivet ute i stora världen. Färgbilden av fågeln följs av en slutscen där Olof beger sig söderut genom ett vinterlandskap medan kameran svävar upp i luften för att fånga honom ur ett svindlande fågelperspektiv. Han står på tröskeln till ett nytt och rikare liv av vida horisonter, oändliga möjligheter. Greppet är typiskt för Troells bildpoetiska ingivelser.
Även klaustrofobiska filmer, som skolskildringarna ”Ole dole doff” och ”Bang!”, båda romanfilmatiseringar men starkt färgade av Troells bakgrund som lärare, är visuellt intressanta. Den första gjordes i 16-millimetersfilm med en handhållen kamera som stabiliserats med vikter till ett slags primitiv Steadicam. Tekniken ger en dokumentär intimitet i dialogscenerna och en skräckfilmsliknande intensitet i de subjektiva inslagen som skildrar huvudpersonens tilltagande känsla av misslyckande i sin lärarroll.
I den sällan visade ”Bang!” – om en medelålders kemilärare (Håkan Serner) uppslukad av arbetet på en ”livssymfoni” (egentligen komponerad av Karl Erik Welin) som blandar ljudcollage med orkestermusik – utvecklar Troell en visuell musikalitet i samspelet mellan klippningen och ljudspåret. Det senare är långt mer än ett förstärkande ackompanjemang till bilderna och suger in åskådaren i lärarens livsfrånvända fantasivärld. Scenograf på filmen var Carl Johan De Geer, och det är ingen vågad gissning att det inspirerade honom och Håkan Alexandersson till den tematiskt snarlika ”Spårvagn till havet” (1987).
I Troells filmografi blir ”Bang!” förstudien till såväl ”Ingenjör Andrées luftfärd”, där Det Stora Manliga Livsprojektet är en resa mot döden, som ”Sagolandets” tidsbild av ett land och kanske en hel civilisation märkt av ”frånvaron av liv”, för att citera regissören. Här anar man ett tema som löper vidare i ”Il Capitano”, ”Hamsun” och ”En frusen dröm”, alla kritiska studier av män fångade i drömmar som förgör dem själva. Att filmerna är bildmässigt vackra förtar ingenting av tragiken. Tvärtom understryker det just trollkraften i huvudpersonernas ödesdigra föreställningar.
Jan Troell -Svenska bilder. Dvd-box. Filmer: ”Här har du ditt liv” (1966), ”Ole dole doff” (1968), ”Bang!” (1977), ”Ingenjör Andrées luftfärd” (1982), ”Sagolandet” (1988), ”Il Capitano” (1991), ”En frusen dröm” (1997). Bonusmaterial: Kortfilmen ”Uppehåll i myrlandet” (1965), sex nyinspelade intervjufilmer med Jan Troell, två intervjuer med Jan Troell ur SVT:s arkiv, reklamfilmer av Jan Troell, inspelningsreportage, trailrar.
Gå till toppen