Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gäng kapade livsmedelsbutik i Malmö och drev den i över ett dygn

Livsmedelsbutiken i centrala Malmö kapades av ett kriminellt gäng. Efter ett dygn kunde poliser med automatvapen avbryta den spektakulära butikskapningen. Polisbefälet: "Har varit i Malmö länge, men har aldrig varit med om något liknande förut."

Bild: Johan Nilsson/TT
Ägarna till livsmedelsbutiken i Malmö har tidigare utsatts för flera utpressningsförsök av ett gäng som försökt pressa dem på pengar, enligt polisen.
– Det har varit rena utpressningsförsök med vapenhot och liknande. De har försökt några gånger men ägarna av butiken har inte gett dem något, säger Mats Attin, stationsbefäl vid Malmöpolisen.
Gänget ska då ha hotat butiksägarna i hemmet, en villa i Malmö.
– Det här har ju såklart gjort dem livrädda, till den grad att de temporärt bosatt sig hos bekanta i Köpenhamn och låtit andra bekanta sköta driften av butiken.
På onsdagen kom gänget tillbaka till butiken.
– De gick in i butiken, och tog över den. Alltså, de slängde ut de som jobbade där och fortsatte att driva butiken och sälja varor. De kapade en livsmedelsbutik!
Då gänget inte kunnat komma åt kassasystemet har man tagit betalt av de ovetande kunderna med hjälp av Swish och kontanter.
Personerna som blev utkastade ur butiken vågade inte anmäla det hela, och det var först när uppgifterna nådde ägarna på torsdagen som polisen kopplades in.
Polisen tog informationen om kapningen på största allvar och flera patruller, vissa utrustade med automatvapen, tog sig in i butiken och avbröt butikskapningen.
– De hörde av sig och vi körde dit med några civila och mycket riktigt så fanns de här fyra där inne. Det är rena Jönsson-ligan. De har fyllt på varor från lagret, och vi har det på film. Det har pågått minst ett dygn, säger Mats Attin.
Han är nästan mållös när han berättar om den märkliga händelsen.
–Jag har varit här i Malmö länge, men aldrig varit med om något liknande, säger han.
Fyra personer sitter sedan torsdagskvällen gripna hos polisen, misstänkt för en rad brott.
En av de gripna uppfattas som ledande för gruppen. Han är en 24-åring med ett tioårigt register av misstankar, frihetsberövanden och domar för grov brottslighet, enligt uppgifter till Sydsvenskan. Han har rötterna i Malmös Sevedsområde, där han och en nära anhörig enligt polisens underrättelseuppgifter länge drivit på kriminalitet i området.
De övriga männen är 28, 25 och 21.
– Vi har en del problem med brottsrubriceringarna. Förutom försök till grov utpressning så kör vi på grovt egenmäktigt förfarande. Sedan att man sålt varor som inte tillhör en, det kan vara en form av stöld. Det här är inget man går igenom på polishögskolan, säger Mats Attin.
Gå till toppen