Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Hasse Alfredson fördes till sista vilan

Det var lättsamt och musikaliskt, när vänner och anhöriga tog farväl av filmskaparen, komikern och författaren Hans "Hasse" Alfredson. – Om jag haft någon teaterpappa så är det Hasse. Hade jag inte haft honom hade jag kanske inte börjat med det här, säger skådespelaren Peter Dalle.

Tina Ahlin, Peter Dalle, Tommy Körberg och Jan Bergnér avslutade Hasse Alfredsons begravningsceremoni med att gå ut genom portarna till Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården i Stockholm sjungandes sången "Hur glad får man va?.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Solljuset letade sig bitvis in genom fönstren till Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården, när begravningen av Hasse Alfredson ägde rum den 13 oktober, samma dag som parhästen Tage Danielsson avled 1985.
Både musik och texter av Alfredson stod i fokus. Peter Dalle, som har arbetat mycket och nära honom, läste upp dikten "Att låsa och fara", som handlar om att ta farväl.
– Det var väldigt jobbigt. Jag är glad att jag kom igenom det. Men det blev en fin stund ändå, säger en tagen Peter Dalle efteråt.
Svante Thuresson sjöng flera sånger, ackompanjerad av Monica Dominique, Jan Bergnér, Jan Allan och Tina Ahlin. Artisten Tommy Körberg sjöng Cole Porters "True love", en av Hasse Alfredsons favoritsånger.
– Det blev uppsluppet men ändå med ett allvar, och jag fick höra lite ord från Hasse som jag inte hört tidigare. Det var en livgivande begravning, faktiskt, måste jag säga. Jag känner mig ljusare i sinnet, säger Körberg.
Kompositören Tina Ahlin, som också arbetat med Alfredson i flera olika sammanhang, var inblandad i planeringen av begravningen.
– Dels var vår önskan att göra en så vacker och värdig stund som möjligt för familjen, dels också att hylla och hedra Hasse. Sedan är det känslomässigt för en själv. Jag känner mig ganska tagen just nu, säger hon efteråt
Ceremonin avslutades med att sångarna och musikerna steg ut genom kapellporten sjungandes och spelandes "Hur glad får man va?", som Alfredson gjorde tillsammans med Ahlin och Dalle.
– Vi tänkte att vi skulle avrunda med någonting som jag tror och hoppas att Hasse skulle ha tyckt om, säger Ahlin.
Fakta

Hans Alfredson

Född i Malmö den 28 juni 1931.

• Studerade i Lund, där han träffade Tage Danielsson som han sedan kom att samarbeta med fram till dennes död 1985.

• Under 1960- och 1970-talet stod de två bakom en lång rad revyer, flera av dem mycket framgångsrika, där bland andra Gösta Ekman och Monica Zetterlund ofta medverkade.

• Alfredson verkade även som regissör och manusförfattare, bland annat till filmerna "Att angöra en brygga" (1965), "Ägget är löst!" (1975) och "Den enfaldige mördaren" (1982).

• Till hans litterära produktion räknas barnböckerna "Blommig falukorv och andra bitar för barn" (1965) och "Varför är det så ont om Q?" (1968). Senare kom verk som "En ond man" (1980), "En yxa i nacken" (1992) och "De döda kring Maria" (1999).

• Hasse Alfredson avled den 10 september, 86 år gammal.

Läs alla artiklar om: Hans Alfredson 1931–2017
Gå till toppen