Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lundaläkaren Henrik Widegren anmäld för förtal – JK lägger ner utredningen

Lundaläkaren och låtskrivaren Henrik Widegren polisanmäldes i augusti för grovt förtal. Bakom anmälan stod kirurgen Paolo Macchiarini. På fredagen beslutade justitiekanslern att inte inleda en förundersökning.

Paolo MacchiariniBild: Lorenzo Galassi
Henrik Widegren är låtskrivare, medverkande i tv-programmet Fråga Lund samt specialistläkare i öron-, näs- och halssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus i Lund. I somras släppte han albumet "Du är inte frisk. Du är bara inte tillräckligt undersökt".
Ett album med 13 låtar om bland annat stetoskop, vårdcentralen i Vinslöv, mellanchefsblues och stjärnkirurgen Paolo Macchiarini.
Enligt Läkartidningen var det en artikel i Dagens Medicin som fick Macchiarini och hans advokat att reagera.
I artikeln omtalas låten som handlar om stjärnkirurgen Paolo Macchiarini och transplantationerna av syntetiska luftstrupar vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
En av raderna i låten lyder "för det är inte lämpligt att seriemord sker i bra belysning på ett op-bord". Det är denna formulering, som Macchiarini och hans advokat Björn Hurtig anser är grovt förtal, enligt Läkartidningen som i sin tur citerar nyhetsbyrån Siren.
Enligt Läkartidningen anmälde advokaten både tidningen och Henrik Widegren i augusti till Stockholmspolisen, som senare skickade anmälan vidare till justitiekanslern, JK.
I anmälan, som Sydsvenskan tagit del av, skriver Hurtig att Paolo Macchiarini i artikeln "utpekades som brottslig och klandervärd, bl.a. genom att Paolo Macchiarinis arbete likställdes med seriemord".
Henrik Widegren fick kännedom om anmälan först på torsdagseftermiddagen. Han säger till Sydsvenskan att han är mycket överraskad.
– Det är väldigt märkligt. Macchiarini har väl viktigare saker att ägna sig åt än att anmäla låtar, säger Henrik Widegren.
Låten finns på strömningstjänsten Spotify men Henrik Widegren har inte för avsikt att ta bort den därifrån.
– Den ska absolut vara kvar. Det är en viktig låt om en av Sveriges största medicinska skandaler. Jag ville därför göra en berättande visa. Jag brukar skriva tramsiga visor men detta är en allvarlig låt. Denna medicinska skandal får inte glömmas och därför kommer jag inte ta ner den om ingen tvingar mig.
Sent på fredagseftermiddagen beslutade dock justitiekanslern att inte inleda en förundersökning. "Endast i undantagsfall, om det anses påkallat från allmän synpunkt, får åklagare väcka åtal för förtal", skriver justitiekanslern.
I beslutet påpekar dock justitiekanslern att Macchiarini själv kan vända sig till domstol och väcka åtal.
Sydsvenskan söker advokat Björn Hurtig och ansvarig utgivare för Dagens Medicin.
Gå till toppen