Malmö

Kraftig explosion vid flerfamiljshus på Persborg – dynamit misstänks ha använts

Polisen misstänker att dynamit användes vid en kraftig detonation vid ett flerfamiljshus på Persborg natten till fredagen. Explosionen var så kraftfull att en stor sten flög nära hundra meter och kraschade in i bostaden hos en familj på fjärde våningen.

– Det är en sten stor som en handboll som man troligen lagt bakom laddningen för att ge den lite mer riktad sprängverkan. Den stenen har flugit bakåt, över nästa hus och in i en lägenhet på fjärde våningen i huset bakom det, säger inre befäl Mats Attin.
Familjen som bor i lägenheten chockades, men ingen kom till fysisk skada.
Någonting har troligen också legat framför laddningen, för inne i trapphuset finns ett stort hål i en hissdörr av tjock plåt, och en säkerhetsdörr har fått kraftiga skador.
Explosionen inträffade på Björneborgsgatan strax innan klockan 01, natten till fredagen.
– Det kom in flera samtal från personer som hade hört en kraftig smäll kring Persborg. Explosionen lokaliserades till Björneborgsgatan, säger polisens presstalesperson Nils Norling.
Polisen kontrollerade så att ingen skadats vid detonationen och sedan spärrade man av ett område framför den sprängda porten i väntan på polistekniker.Bild: Patrick Persson
Även om ingen skadades vid sprängningen kunde det ha gått mycket illa, säger en granne.
– Jag satt uppe och tittade på tv, när jag hörde en hög smäll. Jag hukade mig instinktivt i stolen. Splitter flög tvärs över gården, jag har aldrig varit med om något liknande. Om någon hade gått förbi så hade de kunnat bli helt fördärvade, säger han till Sydsvenskan.
I nuläget rubricerar polisen händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.Bild: Patrick Persson
Polisen spärrade av området och väntade in nationella bombskyddet som kontrollerade att inget odetonerat sprängmedel fanns kvar på platsen. Sedan undersökte polisens tekniker brottsplatsen.
– Det är mycket, mycket märkligt det här. Vi trodde först att man kanske smällt en sådan Cobra-smällare. Men då brukar man hitta papprester och det gjorde man inte. Då tänkte vi handgranat, men det passar inte heller in, säger Mats Attin.
Polisen misstänker nu att det är dynamit som har använts vid sprängningen.
— Det är konstaterat nu att man använt ett sprängmedel, troligtvis dynamit, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl.
Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse. Det finns ännu inga misstankar om vad som ligger bakom sprängningen, uppger polisen.
– Det finns ingen känd hotbild mot någon av de som bor på adressen, säger Nils Norling.
Vid hissdörren såg man rester av kraftigt splitter.Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen