Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Terrorhotet förlänger gränskontroll

Terrorhotet förs fram som skäl när även Sverige nu vill förlänga sina återinförda gränskontroller i ytterligare sex månader. EU-kommissionen ska granska skälen, men varnar för allt för många inskränkningar i Schengensystemet.

Den svenska regeringen meddelade EU-kommissionen i torsdags kväll att man "avser att besluta om att fortsätta" med gränskontrollerna i södra Sverige, berättar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på väg in till fredagens EU-möte i Luxemburg.
– Vi anser ju att säkerhetsläget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser. Inte minst mot bakgrund av det terrorbrott som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt angeläget att vi har kontroll och vetskap över vem som kommer in i Sverige, säger Johansson.
Därmed har samtliga de länder som redan nu har återinfört gränskontroller inom Schengensystemet meddelat EU-kommissionen att de tänker förlänga i ytterligare sex månader.
Kommissionen har dock tidigare rakt ut meddelat att man inte kommer att acceptera förlängda gränskontroller med hänvisning till flyktingkrisen. Samtidigt har man – efter hårda påstötningar från de gränskontrollerande länderna – öppnat för förlängda kontroller av säkerhetsskäl i stället.
– Jag träffade EU-kommissionären (Dimitris) Avramopoulos nu på morgonen och diskuterade detta. Vi är ju inte ensamma om det här och det gör att jag tror att den samlade bilden från EU-kommissionen kommer att bli sådan att det här är någonting som man måste acceptera i det här läget, säger Johansson.
Avramopoulos själv lovar att ansökningarna nu ska granskas och diskuteras med alla övriga medlemsstater. För det finns många som inte alls gillar idén.
– En del av dem är ju väldigt skeptiska till det här och tycker inte om det. Samtidigt tror jag att de allra flesta förstår att säkerhetsläget ser annorlunda ut i dag än när Schengen en gång tillkom och att man behöver ha, i en del situationer, bättre kontroll över hur folk rör sig över gränserna, säger Morgan Johansson.
– Vill man komma bort från den här typen av gränskontroller – då får man ha andra kompensatoriska åtgärder på plats. Och så länge man inte har det, och vi ser terroristattentat var och varannan månad i Europa nu, då är det här en nödvändig åtgärd, säger justitieministern.
Kommissionär Avramopoulos varnar i sin tur för konsekvenserna av för många inskränkningar i Schengensystemets fria rörlighet.
– Vi måste hålla Schengen vid liv. Det är vår plikt. För om Schengen dör så dör hela EU, säger Dimitris Avramopoulos i Luxemburg.
Fakta

Gränskontroller i Schengen

Fem länder inom Schengen-samarbetet har med anledning av flyktingkrisen återinfört tillfälliga interna gränskontroller:

• •Österrike – vid landgränsen till Slovenien och Ungern

• •Tyskland – vid landgränsen till Österrike

• •Danmark – vid hamnar med färjetrafik till Tyskland och den dansk-tyska landgränsen

• •Sverige – vid hamnar i polisregion Syd och Väst samt Öresundsbron

• •Norge – vid hamnar med färjetrafik till Danmark, Tyskland och Sverige

Tillståndet för kontrollerna löper ut den 11 november i år. Samtliga fem har dock – liksom Frankrike som redan tidigare haft kontroller med anledning av terrordåden i Paris 2015 och Nice 2016 – redan meddelat EU-kommissionen att man avser förlänga kontrollerna i ytterligare sex månader, av säkerhetsskäl.

Gå till toppen