Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moderaterna röstade för tiggeriförbud, men sågade Vellinges modell

Moderaterna är för ett nationellt tiggeriförbud. Samtidigt underkänns Vellinges lokala zonförbud av partiledningen.
– Risken med lokala förbud är att människor får hembesök av dem som vill tigga pengar, säger rättspolitikern Tomas Tobé.

"Risken med lokala förbud är att människor får hembesök av dem som vill tigga pengar", säger rättspolitikern Tomas Tobé (M), som underkänner Vellinges modell med zonförbud mot tiggare.Bild: Claudio Bresciani/TT
När Moderaterna på fredagskvällen röstade för ett helt nytt rättspolitiskt program sade ombuden ja till fler poliser, hårdare straff och anonyma vittnen. Men nej till Malmömoderaten Torbjörn Tegnhammars förslag om kommunala ordningspoliser.
Den moderata partistämman tog också ställning för att göra svenska gator och torg fria från tiggare. Det ska ske med hjälp av ett nationellt tiggeriförbud.
Därmed har M svängt i frågan.
– Nu hoppas jag att vi kan få till en bred uppgörelse i riksdagen med Socialdemokraterna och andra partier. Det finns noll folklig förankring för fortsatt tiggeri, säger Tomas Tobé.
Vid partistämman för fyra år sedan fick Vellingemoderaten Lars-Ingvar Ljungman med sig ombuden på att låta varje kommun avgöra om de vill ha lokala tiggeriförbud eller ej. Den här gången gick stämmoombuden in för ett mer heltäckande förbud.
Innan omröstningen genomfördes klargjorde Tomas Tobé, moderat ordförande i riksdagens justitieutskott, att en dansk modell är att föredra framför en norsk, en modell med ett rikstäckande tiggeriförbud som långt bättre än att lokalt förbjuda tiggare.
Moderaterna vill dock inte gå så långt som Danmark genom att straffa tiggeri med fängelse. Tiggarna ska i stället riskera bötesstraff.
Flera av de moderater som röstade för ett nationellt förbud tror att Vellinges sätt att tackla problemen, med särskilda förbudszoner kring välbesökta butiker, kan leda till en ny form av tiggeriproblem.
– Erfarenheten från Norge är inte att antalet människor som ägnar sig åt tiggeri minskar. Det blir istället en förflyttning till nya platser. Det blir en ökad trafik hem till människor för att tigga pengar, säger Tomas Tobé.
Läs också Många kommuner sneglar på Vellinges tiggeriförbud – men avvaktar rättsprocessen
Enligt Moderaterna skiljer Sverige ut sig från andra europeiska länder genom att inte ha någon legal reglering av tiggeriverksamhet.
Att förbjuda tiggeri är dock en fråga som omges av flera dilemman. Enligt den nye partisekreteraren Gunnar Strömmer ligger det en "moralisk dissonans" i det faktum att Sverige tillåter tiggeri samtidigt som regeringen uppmanar oss att inte lägga pengar i tiggarnas bössor.
Han ser med stort intresse på Vellinges tiggeriförbud och det faktum att vi ännu inte vet om det kommunala zonförbudet är förenligt med svensk lag.
Läs också ”Det finns ju bara en tiggare i byn Vellinge – och det är jag”
– Jag ser gärna att förbudet i Vellinge prövas ända upp i högsta instans. Det är bara på sätt som vi får reda på hur rättsläget är i Sverige när det gäller tiggeri, säger han.
Kommunledningen i Vellinge har redan gett besked om att man vill pröva det kommunala tiggeriförbudet rättsligt – i ett första skede gentemot länsstyrelsen.
– Det är vår utgångspunkt, säger Lars-Ingvar Ljungman.
– Samtidigt handlar det om kronor och ören och om att det kostar stora pengar för en liten kommun att överklaga en sådan här fråga ända upp till högsta instans. Det blir ju en lång och omfattande rättsprocess.
Spelar det inte roll att detta är en nationell angelägenhet?
– Nja, vår uppgift är ju att se till Vellinge och Vellingebornas behov. Men någonstans har vi naturligtvis i bakhuvudet att detta är ett riksintresse, säger han.
Lars-Ingvar Ljungman säger sig vara kluven till om ett nationellt eller lokala tiggeriförbud är att föredra. Han anser att Vellinges tiggeriförbud påminner om de förbud som i praktiken redan finns i Malmö och andra storstäder.
Iasmina är 19 år och sitter utanför ICA i Skanör och tigger. Hon riskerar att bli föremål för Vellinges lokala tiggeriförbud, som dock följer en modell som den moderata partistyrelsen underkänner.Bild: Björn Lindgren/TT
I Malmö tillåts ju inte tiggeri i Citytunneln, på Centralstationen och i alla stora köpcentrum. Det beslut som tagits om zonförbud utanför Vellinges stora butiker påminner om var det är tillåtet att tigga i Malmö.
– Om vi ska ha nationella eller lokala förbud bygger i slutänden på att det finns poliser och ordningsvakter som kan vidmakthålla förbuden. Annars faller förbuden platt till marken, säger Lars-Ingvar Ljungman.
Gå till toppen