Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Att försvara mänskliga rättigheter är inte ett brott."

När människorättsförsvarare fängslas för att ha stått upp för allas lika värde, rättvisa eller yttrandefrihet är det något som rör oss alla. I Turkiet riskerar svenske it-konsulten Ali Gharavi upp till 15 års fängelse för att ha stått upp för mänskliga rättigheter. Det angår oss!

Svenske människorättsaktivisten Ali Gharavi är fortfarande häktad i Turkiet.Bild: Laressa Dickey
Den 5 juli i år hölls en workshop i digital säkerhet och psykosocial hälsa strax utanför Istanbul. Här samlades ett antal ledande turkiska människorättsförsvarare, bland dem Amnesty Turkiets chef Idil Eser. Höll i workshopen gjorde svensk-iranske Ali Gharavi och hans tyske kollega Peter Steudtner. Men i stället för en vanlig dag på jobbet greps de i en polisräd och anklagades för kopplingar till terrorgrupper.
Ingen av de tio hade kunnat ana att den dag som inleddes med utbildning skulle sluta i polisförvar. Nu har de suttit frihetsberövade i 100 dagar. Ali Gharavi har de senaste 15 åren arbetat mot tortyr och med frågor om integritet och säkerhet på nätet. Han är en känd och omvittnat uppskattad utbildare i digital säkerhet. Det mest oroväckande är att de tio gripits enbart på grund av att de är människorättsförsvarare. Att försvara mänskliga rättigheter är inte ett brott, och de, liksom Ali Gharavi, som kämpar för alla människors lika värde ska inte fängslas för det. Då engagemang, oberoende och oliktänkande kriminaliseras, är det viktigare än någonsin att vi lyfter dessa personers arbete för mänskliga rättigheter.
Det är i solidaritet med Ali Gharavi, Idil Esers och de övriga fängslade som Amnesty Malmös Kampanjgrupp uppmärksammar Idil Esers födelsedag med en manifestation under lördagen på Gustav Adolfs torg i Malmö. Över hela världen ordnas liknande solidaritetsmanifestationer samma dag. Amnesty International välkomnar alla att fortsätta stå upp för att allas mänskliga rättigheter alltid ska gälla. Nu och i framtiden.
Nicole DeLay
Kampanjledare Malmö, Amnesty International
Gå till toppen