Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ölfestival samlar experter och entusiaster: ”Många av besökarna är väldigt kunniga”

Vissa avsätter halva sin bostad för att brygga öl – andra tycker bara att det smakar toppen med en generöst torrhumlad IPA. Under lördagen trängdes både experter och nybörjare på Maltes hembrygdsfestival på Limhamns folkets hus.

Irina Carlén brygger själva hemma – Erika Norén tycker det räcker att bara dricka. Tillsammans besökte de lördagens hembrygdfestival på Limhamns folkets hus.Bild: Hussein El-alawi
– Jag och min man brygger öl hemma i lägenheten. När vi skulle flytta var ett av kraven att ha två badrum så att vi kan använda ett till detta, säger besökaren Irina Carlén.
Likt många andra av de 160 besökarna på folkets hus i Limhamn besitter hon spetskompetens när det gäller humle och malt. Via jobb i bryggeribranschen har hon startat hemmaproduktion – och sitter i Svenska Hemmabryggareföreningen styrelse.
– Vi har avsatt vår djupa garderob för att förvara hinkarna. Annars så är det nog många som använder sitt egna eller svärföräldrarnas garage, säger Irina Carlén.
Väninnan Erika Norén står för den andra huvudkategorin av besökare på festivalen.
– Jag tycker bara att det är gott med öl, säger hon.
Men festivalen handlar inte bara om god dryck – utan innehåller även ett visst mått av tävling. De 25 utställarna konkurrerar om två olika priser: Dels ett baserat på en jurys strikta bedömning och dels ett som besökarna röstar fram.
Hohögs bryggeri vann öldomarnas pris ifjol – i år har man satsat på två tyskinspirerade bidrag: vilket även smittat av sig på bryggarnas klädsel.
Madeleine och Johan Johansson och Emmelie Axelsson satsade på tyskt tema under ölfestivalen.Bild: Hussein El-alawi
– Vi har bryggt en lättöl och en 7,1 procentig Maibock. Det är en bra kombination, säger Johan Johansson.
– Man märker att många av besökarna är väldigt kunniga.
Besökarna Maria Borglöv, Hanna Williamsson och Jesper Flaum menar att det spelar roll i vilken ordning man smakar på de 40 olika tävlingsbidragen.
– Det säger sig självt att smaklökarna reagerar olika om det är första eller trettionde ölen man smakar, säger Maria Borglöv.
Hanna Williamsson, Jesper Flaum och Maria Borglöv lägger upp taktiken för i vilken ordning man ska smaka de olika tävlingsbidragen.Bild: Hussein El-alawi
– Man måste ändå säga att det är en hög lägstanivå här, tillägger Jesper Flaum som själv brygger i sin kolonistuga.
Men hur gick det då i årets tävling? Vinnare av folkets röst tog Elmelevens ”Lækker lakrids” – en imperial stout bryggd på rålakrits, stjärnanis och laktos.
Jurypriset gick till Cloud brewerys ”Black cloud porter” innehållandes mjuk choklad och knäckig karamell.
Det är åttonde året som Maltes hembrygdsfestival arrangeras. Eldsjälen Jonas Carlsson Stroh tycker det är kul med alla fruktiga bidrag, och att flera vågat sig på att brygga pilsner.
Jonas Carlsson Stroh menar att de senaste öltrenderna syns tydligt på utställarnas bord – det är smaksatt som gäller.Bild: Hussein El-alawi
Under lördagen arrangerades även en folkölsfestival på Slottsträdgårdens kafé.
Gå till toppen