Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Anders Engman: Hans Adielsson, Gökboet F, V86, registreringsnummer, 3D–glasögon, en dyr unghäst och Ove

Såg 2-årige galoppören John O’Kelly debutera med en lätt seger på Jägersro. Lägg namnet på minnet, inte bara för att den var dyr (80 000 euro) och för att travtränaren Lutfi Kolgjini är en av delägarna. Utan för att den är bra och när nestor Hans Adielsson säger:
– Det är den här hästen jag drömt om i 45 år.
Då är det något extra.
+ + +
I onsdags sågs TV–produkten V86–direkt av 38 000 personer.
+ + +
David Simcock är galopptränare i Newmarket, besökte honom förra veckan och det var en upplevelse. Han har sitt stall mitt i ett villaområde – inte långt från tävlingsbanan. Det ser ut som en vanlig garageuppfart, men när du öppnar porten så är du på en innergård – inte helt olik borgarna på Grosbois – och där står hästarna. Han har runt 100 i träning, där mitt i villaområdet.
+ + +
Snackade med en professionell tränare på Jägersro. Han berättade att han kunde registreringsnumret på bilarna som brukar vara parkerade inne på banans stallbacke och vem som ägde den. Fick en lång lista och alla stämde – utom en. Men det visade sig att Lennart Reuterskiöld Jr nyligen bytt bil och det nummer jag fick i mitt block var på den gamla bilen.
+ + +
The Bucket List F var inte frisk när han klappade igenom i Svenskt Travkriterium, men vad ni kanske inte vet är att hästen är döpt efter filmen The Bucket List med Jack Nicholson i huvudrollen. Anledningen är att Göran Falk, uppfödare till hästen, har Jack Nicholson som favoritskådespelare. Så nu väntar bloggen på en uppfödning med namnet Gökboet F.
+ + +
Under resan till Newmarket hann jag med ett besök på Tattersalls auktion. Noterade att en 1,5–åring såldes för fyra miljoner.
+ + +
Vilken tränare som kan alla bilnummer på Jägersros stallbacke?
Givetvis Hans Adielsson. Förr var han en hejare på telefonnummer, men i de nya mobiltelefonerna så ligger alla numren lagrade så den kunskapen behövs inte längre. Men för att hålla hjärnan i trim så lär han sig bilarnas registreringsnummer istället.
+ + +
Jo, den där 1,5 årin som såldes för fyra miljoner. Glömde visst att skriva att det var fyra miljoner guineas – alltså i runda slängar 45 miljoner kronor. Givetvis var det ett shejkköp.
+ + +
Minns ni att ATG lanserade 3D–glasögon till de virtuella hästarna. Undrar om det är någon som använder dem.
+ + +
Katharina Stenefeldt håller på att avveckla sin träningsrörelse på Jägersro.
+ + +
Efter VM–vinsten med Twister Bi finns det väl inte något som kan hindra Christoffer Eriksson att bli årets kusk 2017.
+ + +
Två personer i en studio, en ute på stallbacken och en som snackar och ”reffar” från banan – en vanlig V64–omgång. Noterade att Johan Edlund skötte SHL–matchen Malmö Redhawks–Örebro helt ensam och att en ensam referent med en kamera fixade Superettamatchen Trelleborg–Varberg.
+ + +
Lider med galopptränaren Fredrik Reuterskiöld. I veckan fick hans stjärna Gunvald sluta sina dagar. Efter ett rutiningrepp på djursjukhuset bröt Gunvald benet i ”uppvaket”. Inom ett år har Fredrik mist tre topphästar med över 90 i hcptal (förutom Gunvald även Ramstein och Giftorm) i olyckor.
+ + +
Ni vet väl att Christoffer Eriksson kallas "Ove" eftersom han ser ut som Ove Ander Lindqvist när han sitter i sulkyn.
+ + +
Under dagarna i Newmarket blev det ett par timmar hos Kirsten Rausing. Hon startade sin stuterirörelse 1980 med två ston och ett banklån. Idag är hon ett aktat namn i hela galoppvärlden med tre stuterier, fyra avelshingstar och en stor uppfödning.
Hon har ett knivskarpt intellekt och bestämda åsikter som:
# Hästarna tävlas för att avelsvärdet ska stiga, inte för prispengarna.
# Uppfödarpengar är ett gissel som borde läggas på prispengarna, annars riskerar de att ”lämna” sporten.
# Sverige har bra prispengar i förhållande till hästarnas klass.
# Tävlingar ska vara fest, snygga kläder och fin miljö.
+ + +
Bokar nog en resa till Prix d’Amerique till veckan. Tror att det kan bli ett hyggligt lopp.
+ + +
Träffade gamle jockeyn Gunnar Nordling i Newmarket. Satt en kväll och lyssnade till en och annan skröna. En sak är säker; det var roligare förr. Idag jobbar Gunnar en del för auktionsfirman Tattersalls och är i Sverige 2-3 dagar i månaden för att massera hästar.
+ + +
På tisdag fyller Margareta Wallenius–Kleberg 80 år.
Noterade när jag besökte galopptävlingarna på Newmarket att det inte fanns tillstymmelse till spelinformation på banan. Varken bild eller ljud. Däremot mycket folk som festade och var uppklädda.
Gå till toppen