Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon fick drömjobbet direkt

Ett helt ok förstajobb: en central roll i Sveriges televisions största produktion på länge.
Bara tre år efter att Hedda Rehnberg valde att satsa på skådespeleriet syns hon nu i våra tv-apparater som Suzanne Goldstein i "Vår tid är nu".

Hedda Rehnberg hemma över helgen och mitt i Lundavimlet.Bild: Ingemar D Kristiansen
– En svår och samtidigt rolig roll, väldigt berikande och utmanande. Jag hade inte kunnat drömma om ett bättre första jobb. Ibland får jag nypa mig själv i armen, säger Lundabon Hedda Rehnberg.
"Vår tid är nu" är serien som byggts kring en Stockholmsrestaurang och familjen som äger den. Det hela utspelar sig vid krigsslutet 1945 och med i handlingen finns den unga franska judinnan Suzanne Goldstein, som suttit i koncentrationsläger.
Hon möter mycket misstänksamhet, men yngste sonen Peter tar sig an henne och någonting börjar spira mellan dem. Hittills har två avsnitt hunnit visas, Suzanne Goldstein tar allt mer plats i serien.
– Hon kommer från en extrem bakgrund, ingen vet vad hon har upplevt och hennes historia kommer ikapp efter hand, säger Hedda Rehnberg.
– Suzanne pendlar hela tiden mellan det hon upplevt och det hon vill åstadkomma, det blir två steg framåt och ett bakåt. Att spela henne som offer vore kanske lätt. Men det var viktigt för mig att inte bara visa hennes sårbarhet, utan också styrkan och viljan att överleva och integrera sig i det svenska samhället, trots fördomar och svårigheter.
Inför inspelningen tog Hedda Rehnberg kontakt med judiska församlingen i Lund och fick tala med en kvinna som överlevt Auschwitz, just för att få en inblick i känslorna och upplevelserna hos en kvinna som kom från förintelsen till Sverige på 40-talet.
Man har redan producerat två säsonger av "Vår tid är nu". Hedda Rehnberg känner sig mycket tacksam över att ha fått delta i inspelningarna.
– Det var oerhört givande att möta och arbeta med så många olika regissörer och jobba med de bästa, både framför och bakom kameran. Allt var kvalitet ut i fingerspetsarna och allt var nytt för mig.
Hedda Rehnberg med Hedda Stiernstedt och Mattias Nordkvist i "Vår tid är nu".Bild: SVT
Hedda Rehnberg gick högstadiet och gymnasiet i Lund, på Tunaskolan och Katedralskolan, men växte dessförinnan upp i Spanien och Frankrike och utbildade sig utomlands efter gymnasiet. Nu har hon Lundaadress igen.
– Detta är en mellanlandning för mig. Men Lund är en väldigt trygg och bekväm stad som alltid tar emot en med öppna armar.
Särskilt mycket teater blev det aldrig här för Hedda Rehnberg.
– Jag har alltid drömt om att bli skådespelare, men vågade aldrig agera i spex, utan hamnade i sminket. Fast jag tittade med längtan på dem som stod på scenen.
Hedda Rehnberg läste i stället marknadsföring med media och kommunikation och tog en mastersexamen i företagshållbarhet. Men sedan, efter en resa ensam i Asien, visste hon vad hon helst ville och gick en ettårig skådespelarutbildning i London. Kort därefter fick hon, som talar tre språk flytande, sin första professionella roll, i "Vår tid är nu".
– Det är viktigt att följa sina impulser och inte förtrycka sin kreativa sida. Jag är glad att jag inte gjorde det här valet när jag var arton år. Nu har jag ett annat emotionellt register och är grundad i mig själv.
– Att kunna kombinera något kreativt med projekt som väcker tankar och kan påverka, som skådespeleri, är guld. Som världen ser ut ville jag inte alls marknadsföra saker som vi inte behöver, det var där min tankeprocess satte igång.
Siktet är nu inte minst inställt på en internationell karriär. Flytande engelska och franska finns i bagaget och på Hedda Rehnbergs cv hittar man också ett par helt andra kompetenser: dolk och värja.
– Ja, jag gick en enveckaskurs i London i screen combat, med och utan vapen. Det var väldigt roligt och nu har jag grundkunskaperna. Så inför en vikingafilm eller en ny Bond-film får folk gärna ringa mig, säger hon med ett leende.
Gå till toppen