Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Populism populärt val i Österrike.

Sebastian Kurz, ledare för Folkpartiet, som väntas ta hem segern i det Österrikiska valet.Bild: Ronald Zak
Det europeiska supervalåret 2017 lider mot sitt slut.
De värsta farhågorna om högerpopulistiska och främlingsfientliga framgångar har inte besannats. Inte i Nederländerna. Inte i Frankrike. Det är viktigt.
Men sant är också att illiberala, nationalistiska och rasistiska strömningar har fortsatt starkt stöd på många håll.
Under söndagen är det nyval till parlamentet i Österrike. Det kan leda till ytterligare prövningar för Europas liberala och EU-vänliga krafter.
Det är ett val som kommit att präglas av efterdyningarna till flyktingkrisen 2015, då Österrike tog emot närmare 90 000 asylsökande. Talande för vindarna som blåser i landet är det förbud mot att täcka ansiktet på offentliga platser som började gälla den 1 oktober. Förbudet gäller alla, och alla sätt att dölja anletsdragen, men att regeln i grund och botten är riktad mot muslimska heltäckande kläder som nikab och burka råder det ingen tvekan om.
Enligt opinionsmätningarna ser söndagens val ut att bli en succé för Folkpartiet, ÖVP, och Sebastian Kurz, som i maj i år tog över ordförandeskapet i partiet. Hårdare flyktingpolitik och en tydlig udd mot politisk islam är centrala inslag i Kurz valprogram.
Den 31-årige Kurtz gjorde på allvar sig ett namn när han 2015 som utrikesminister stängde gränsen för flyktingar. Under hans ledning har konservativa ÖVP tagit över stora delar av högerpopulistiska Frihetspartiets, FPÖ, ståndpunkter i frågor som rör invandring och asylpolitik.
I tio år har Österrike styrts av en storkoalition bestående av socialdemokraterna i SPÖ och just ÖVP. Ungefär som i Tyskland. Och liksom i Tyskland talar mycket för att väljarna är trötta på denna typ av brett samarbete som inte lämnar många alternativ för den som är missnöjd med den politiska utvecklingen. Detta missnöje har länge gett Frihetspartiet vind i seglen.
I somras blev så de interna spänningarna i den österrikiska regeringskoalitionen för stora och nyval utlystes. Relationen mellan Socialdemokraterna och Folkpartiet har inte blivit bättre sedan dess. Valrörelsen har beskrivits som den smutsigaste någonsin.
För ett par veckor sedan avslöjades att Facebookgrupper som gick att koppla till den socialdemokratiska kampanjen använt sig av antisemitiska konspirationsteorier för att misstänkliggöra Sebastian Kurz. Skandalen har, ytterst välförtjänt, slagit tillbaka mot SPÖ.
År 2000 passerades en skammens gräns i europeisk politik när ÖVP bildade regeringskoalition med Frihetspartiet. Det ledde till en halvhjärtad diplomatisk bojkott av övriga EU-stater mot Österrike.
Vad som händer efter valet är en öppen fråga. Vare sig Folkpartiet eller Socialdemokraterna i Österrike har uteslutit att bilda en regeringskoalition med Frihetspartiet, detta partis nazistiska rötter till trots.
Kanske är det mindre viktigt vem som tar vem. Det tjänar inte mycket till att stänga högerpopulister ute från makten om deras politik redan släppts in bakvägen.
Läs alla artiklar om: Valet i Österrike
Gå till toppen