Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU kämpar för Iran-avtal

EU-länderna manar USA att stå fast vid kärnavtalet med Iran och skickar utrikeschefen till Washington. – En tydlig signal till USA, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

USA:s president Donald Trump välkomnas av EU:s Federica Mogherini när han deltog vid mötet mellan USA och EU i Bryssel i maj i år. Arkivbild.Bild: Stephanie Lecocq
"EU manar USA att hålla fast vid JCPOA (kärnavtalet med Iran) och överväga följderna för säkerheten i USA, dess partner och regionen innan ytterligare steg vidtas", heter det i ett gemensamt uttalande från EU:s utrikesministermöte i Luxemburg.
Utrikeschefen Federica Mogherini ska dessutom till USA i början av november för att ytterligare inskärpa EU:s syn på avtalets betydelse.
– Varken det internationella samfundet eller EU skulle kunna sköta de här frågorna (om Irans kärnkraftsprogram) på ett bättre sätt om JCPOA inte fanns. För oss är det här en fråga om säkerhet och en fråga om att hålla kanaler för dialog och samarbete öppna, säger Mogherini på en presskonferens.
Även Sveriges utrikesminister betonar avtalets vikt.
– Det har faktiskt inneburit att de (Iran) har skrivit under på att inte utveckla kärnvapen och det har också gjort oss säkrare – och det är viktigt att påpeka för amerikanerna, säger Wallström i Luxemburg.
– Så får vi lita på att de (USA) har en parlamentarisk process nu som tar över det här och där kongressen förhoppningsvis går att resonera med. Men det här är ett budskap till USA från vår sida.
Wallström påpekar även att fasthet vad gäller Iran-avtalet gynnar EU även i frågan om Nordkorea.
– Om vi lättvindigt skulle säga att "nej, nu bryr vi oss inte om det här avtalet vi har med Iran längre utan tycker att vi kan överge det efter så många år av förhandlingar", så blir vi ju inte trovärdiga gentemot Nordkorea. Det här är viktigt – och skönt att vi också står så enade som dagens sammanträde visar, säger Wallström.
Måndagens möte mynnade även ut i nya sanktioner mot just Nordkorea – bland annat stopp för alla former av EU-investeringar i landet. Dessutom höjs tonen mot Burma, där alla möten med den militära eliten tills vidare ställs in.
Margot Wallström vill se landet agera kring massflykten av rohingyer.
– De rapporter som jag fått från Human Rights Watch är fasansfulla. Det är helt oacceptabelt. Nu förväntar vi handling också från ledarna i Myanmar (Burma), säger utrikesministern.
Fakta

Nya EU-sanktioner mot Nordkorea

EU:s medlemsländer beslutade på måndagen att skärpa sina sanktioner mot Nordkorea.

• Totalförbud införs mot EU-investeringar i landet inom alla sektorer – inte bara som tidigare inom bland annat kärnkrafts-, gruv- och vapenindustrin.

• Totalförbud gäller nu även för försäljning av råolja, bensin och andra raffinerade petroleumprodukter.

• Maxgränsen för pengar som personligt får överföras till Nordkorea sänks till 5 000 euro om året.

• Inga arbetstillstånd för nordkoreaner som uppehåller sig i EU-länder kommer att förnyas, förutom för flyktingar och andra i behov av internationellt skydd.

• Tre personer och sex "enheter" läggs till på listan över dem som omfattas av frysning av tillgångar och reserestriktioner. Totalt omfattar listan nu 41 personer och 10 företag/organisationer.

Källa: EU:s ministerråd.

Gå till toppen