Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö stads högste tjänsteman slutar: ”Har dragit ett tungt lass”

Malmös stadsdirektör Jan-Inge Ahlfridh lämnar uppdraget av hälsoskäl. Nuvarande förskoledirektören Andreas Norbrant går in som tf stadsdirektör i avvaktan på en nyrekrytering.

Jan-Inge Ahlfridh fortsätter som vd och koncernchef för Malmö Stadshus AB som innehåller Malmö stads helägda och delägda bolag samt kommunalförbund.Bild: Patrick Persson
Jan-Inge Ahlfridh har nyligen genomgått en hjärtoperation och har därefter varit sjukskriven en tid. Han lämnar jobbet som Malmö stads högste tjänsteman, som stadsdirektör, men han fortsätter som vd och koncernchef för Malmö Stadshus AB som innehåller Malmö stads helägda och delägda bolag samt kommunalförbund.
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade på sitt möte på måndagseftermiddagen att utse Andreas Norbrant, förskoledirektör, till tillförordnad stadsdirektör under tiden rekryteringen av en ny stadsdirektör pågår.
Det var 2011 som Jan-Inge Ahlfridh rekryterades från Lund där han då hade varit kommundirektör i nio år efter att ha haft samma jobb i Ystad. Han efterträdde Inger Nilsson.
–Jan-Inge Ahlfridh har dragit ett tungt lass och lett organisationen genom två stora omorganisationer som gör att vi står bättre rustade att möta de utmaningar staden står inför framöver, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.
Hon säger att utmaningarna för den nya stadsdirektören är att sätta den nya organisationen och att få stadens förvaltningar att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål.
– Malmö ska växa på ett klokt sätt. Vi söker någon som kan leda det arbetet, men som också kan ta hjälp av krafter utifrån som näringslivet och civilsamhället, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Nu ska kommunen upphandla en rekryteringsfirma som tillsammans med fack och förvaltningar ska ta fram en kravprofil.
– Det tar ett par veckor vardera och sen tar rekryteringsprocessen säkert någon månad. Någon gång på nyåret kan vi ha ett namn, säger hon.
Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M), vice ordförande i kommunstyrelsen säger att Jan-Inge Ahlfridh haft ett outtömligt engagemang för staden.
I nästa vecka kommer en tf förskoledirektör att utses.
Gå till toppen