Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: I Katalonien kan ett brev betyda så mycket.

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont.Bild: Manu Fernandez
Den politiska dimman lägger sig över regionen Katalonien, som i skydd av tjockan tycks vara på väg att kasta loss från Spanien.
Regionpresidenten Carles Puigdemont uppgav efter den kaotiska folkomröstningen den 1 oktober att det finns en självständighetsförklaring, som dock är tillfälligt "upphävd".
Vad det nu innebär.
På den spanska regeringens krav på ett klart besked före klockan 10 på måndagsförmiddagen svarade Puigdemont i ett fyrasidigt brev att han önskar två månader för att få till stånd en dialog med Madrid om en lösning på krisen.
Vad det nu innebär.
Regeringen i Madrid svarade på brevet med en ny tidsfrist. Nu får Puigdemont tid på sig till på torsdag att svara på om huruvida han utlyst självständighet eller ej.
Drag följs av motdrag.
Puigdemont och kretsen kring honom tycks vara ute efter att skaffa sig respit. Kanske i hopp om att centralregeringen i Madrid ska göra jobbet åt dem genom att än en gång förivra sig och gå över gränsen. Som regeringen gjorde genom de hårdhänta polisinsatserna i samband med folkomröstningen. Utsända poliser som går lös med batonger på människor som vill rösta stärker inte känslan av samhörighet.
Det agerandet gav självständighetsivrarna sympatier i omvärlden och stärkte sannolikt även deras ställning i Katalonien, där synen på självständighet delar befolkningen. I de flesta opinionsundersökningar som föregick omröstningen ledde självständighetssidan, men samlade aldrig över 50 procent.
Puigdemont har fått tre dagars respit. Det har därmed även EU fått. Det är dags för Bryssel att agera – innan parterna har grävt ner sig för djupt i skyttegravarna.
Spaniens och Kataloniens framtida relation angår i högsta grad den europeiska unionen. In i dimman!
Gå till toppen