Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Molekyler för miljoner – nu invigs nytt forskningscentrum i Lund

Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning ska stärka Lunds samarbete med internationella forskare. Idag invigdes det.

Invigningsceremonin för det nya forskningscentret ägde rum på BMC i Lund.Bild: Johan Pihlemark
Fokus för Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning, WCMM, är regenerativ medicin. Det handlar om att reparera och återställa förlorad vävnad och funktioner i kroppen genom att byta ut, konstruera eller regenerera nya mänskliga celler som kan återställa det som är sjukt och skadat till normal funktion.
"Satsningen i Lund är unik eftersom vi här kopplar ihop unga internationella grundforskare med forskande kliniska specialister, vilket förstärker våra möjligheter till translationell forskning från molekyl till människa" uppger Freddy Ståhlberg, direktör för WCMM, i ett pressmeddelande.
Enligt Björn Eriksson, förvaltningschef vid Sus, innebär det nya centret att Universitetssjukhuset och Universitetet knyts närmre varandra.
I februari 2015 blev det klart att Lund skulle få WCMM, sedan Knut och Alice Wallenbergs stiftelse beslutat att under en tioårsperiod ge 225 miljoner kronor för att bygga upp denna typ av forskning här. Wallenbergs center för molekylär medicin ingår i en nationell plan för att göra Sverige världsledande inom medicinsk forskning.
Gå till toppen