Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter skandalen: Kvinnor berättar om sextrakasserier under #metoo

I spåren av Harvey Weinsteinskandalen svämmar internet över av berättelser om sexuella trakasserier, och på Twitter trendar hashtaggen #metoo. "Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan greppa magnituden av problemet", skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter.

Alyssa Milano. Arkivbild.Bild: Jeff Christensen/AP/TT
Två ord märks lite mer än alla andra på nätet just nu: "Me too" ("jag också"). I natt drog Hollywoodstjärnan Alyssa Milano i gång en kampanj för att få fler att berätta om sexuella trakasserier och övergrepp, och gensvaret har varit enormt. Under hashtaggen #metoo samlas kända och okända, främst kvinnor, som har bestämt sig för att inte längre vara tysta.
Kampanjen kommer i spåren av skandalen kring Hollywoodmogulen Harvey Weinstein, som anklagas för sexuella trakasserier och flera fall av våldtäkt. Sedan The New York Times först skrev om anklagelserna i början av oktober har allt fler kvinnor trätt fram och Hollywood har vänt Weinstein, som nekar till brott, ryggen.
Läs också Weinsteins bror: "Han är oförsvarlig och galen"
"Sexuella trakasserier och övergrepp på arbetsplatsen handlar inte bara om Harvey Weinstein. Det måste till en allmän förändring och vi måste förbättra situationen för kvinnor överallt", skrev Milano nyligen i ett uttalande som refereras av CNN.
Bland dem som hakat på Milanos #metoo-kampanj finns Hollywoodstjärnorna Anna Paquin och Debra Messing.
Filmproducenten Harvey Weinstein anklagas för sexuella trakasserier som pågått under flera årtionden.Bild: Vince Bucci
Läs också Weinstein utesluts ur Oscarsakademin
Fakta

Weinstein-affären

Den 5 oktober rapporterade The New York Times om att flera kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd och Rose McGowan, anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått under flera årtionden. Han ska bland annat ha tafsat, blottat sig och onanerat inför kvinnor samt erbjudit filmroller i utbyte mot sexuella tjänster.

Weinstein sparkas snart från egna bolaget The Weinstein Company som han grundade med sin bror 2005. Ytterligare kvinnor träder fram och anklagar honom för sexuella trakasserier, bland andra Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette, Eva Green och Heather Graham.

Sedan den 10 oktober har sammanlagt sex kvinnor, bland dem skådespelarna Rose McGowan och Lysette Anthony, anklagat Weinstein för våldtäkt. Han är nu föremål för polisutredningar i USA och Storbritannien.

Många i filmbranschen tar avstånd från namnet Weinstein efter anklagelserna. I veckan uteslöts han ur brittiska filmakademin Bafta och i helgen ur Oscarsakademien. Tv-bolaget Showtime hotar att skrota Oliver Stone-produktionen "Guantanamo" om inte The Weinstein Company tas bort som producent. Nätjätten Amazon vägrar att producera en kommande dramaserie med Robert De Niro och Julianne Moore i rollerna så länge företaget är delaktigt. Även Frankrike har startat en process för att återkalla Weinstens hederslegion, landets högsta civila utmärkelse.

Weinstein bad inledningsvis om ursäkt för sitt beteende men förnekar enligt sin advokat alla anklagelser om att ha haft sex utan samtycke.

Gå till toppen