Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Över 187 miljoner i partibidrag

Partibidragsnämnden fördelar drygt 187 miljoner kronor till riksdagspartierna och deras kvinnoorganisationer, inklusive ett stöd till Feministiskt initiativ.

Socialdemokraterna får mest i partibidrag, i kraft av största parti. Arkivbild.Bild: -
Fördelningen av pengarna till partiernas riksorganisationer ges i förhållande till hur stort väljarstöd respektive parti fick i det senaste riksdagsvalet. Det fördelas en gång per år, nu för det kommande året, av den statliga partibidragsnämnden.
Ett villkor för att få stödet, som måste sökas, är en försäkran om att inga anonyma bidrag tagits emot av partiet.
För flera av partierna är partibidraget den helt dominerande inkomstkällan. En del av partierna har andra inkomster, till exempel Socialdemokraterna från lotterier.
Centerpartiet har över en och en halv miljard i tillgångar, efter en lyckad försäljning av en tidningskoncern för ett antal år sedan.
Av nämnden får Socialdemokraterna 45,3 miljoner, Moderaterna 37,2, Sverigedemokraterna 21,7, Miljöpartiet 14,5, Centerpartiet 13,7, Vänsterpartiet 13,3, Liberalerna 12,9, Kristdemokraterna 11,9 samt Feministiskt initiativ 1,7 miljoner.
Därutöver får S-kvinnor 3,2 miljoner, Moderata kvinnoförbundet 2,7, Sverigedemokratiska kvinnoförbundet 2, MP 1,5, Centerkvinnor 1,5, Vänsterpartiet 1,4, Liberala kvinnor 1,4 samt Kristdemokratiska kvinnoförbundet 1,3 miljoner.
Gå till toppen