Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bättre samarbete leder till grövre brott

De kriminella har blivit bättre på att samarbeta med varandra. Det har lett till grövre våld och mer avancerade brott, till exempel bedrägerier och utpressning via datorer.

Bättre samarbete brottslingar emellan har lett grövre våld, till exempel dödsskjutningar. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Men fortfarande är knarkhandel en central del av den organiserade brottsligheten, och de många dödsskjutningarna är ofta narkotikarelaterade. Det är några av slutsaterna i en rapport från polisens Nationella operativa avdelning (Noa), där man analyserat utvecklingen de senaste två åren.
Noa konstaterar också att så kallade brottstjänster har blivit vanligare, det vill säga tjänster eller kunskap som säljs för att köparen ska kunna genomföra ett visst brott. Brottstjänsterna saluförs ofta via den dolda delen av internet som kallas Darknet.
Den organiserade brottsligheten låter sig inte stoppas av nationsgränser, och svenska kriminella flyttar ibland utomlands för att utvidga sin verksamhet. Utlänningar med specialistkompetens kan spela en viktig roll i svensk brottslighet.
Personer med särskilda kunskaper tas allt oftare in för tillfälliga jobb, enligt Linda Staaf, chef på polisens underrättelsetjänst.
– Där kan vi se all möjlig typ av kompetens. En är just förmågan att begå våldsbrott, en annan är ett ekonomiskt eller juridiskt kunnande, eller ett it-tekniskt kunnande. Där kan vi se att samverkan i dag mellan ekonomisk, juridisk kompetens och individer med ett våldskapital har blivit vanligare, säger hon till Sveriges Radio Ekot.
Enligt Noa står också internationella nätverk bakom organiserade stölder i Sverige, bland annat av bilar, fordonsdelar och verktyg. Inte sällan använder de utländska tjuvarna flera identiteter, vilket förstås försvårar för polisen att identifiera dem och att avgöra om de över huvud taget har rätt att vistas här.
Gå till toppen