Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: Oroande utveckling i Demokratiska republiken Kongo

Den politiska situationen i Demokratiska republiken Kongo blir allt mer instabil. Sedan parlaments- och presidentvalet uteblev förra året verkar den politiska viljan att utlysa nyval vara som bortblåst, skriver Niclas Lindgren och Maria Bard, Pingstmissionen.

Prisbelönte gynekologen Denis Mukwege vid Panzisjukhuset i Kongo var nyligen på Sverigebesök.Bild: Marcus Ericsson/TT
Vi är djupt oroade över utvecklingen i Demokratiska republiken Kongo, där ett politiskt vacuum uppstått och som bidrar till en farlig situation med ökat våld och lidande för befolkningen. Vi kan inte längre bara se på medan människor lider och dödas.
Situationen i landet har varit instabil länge och det politiska läget är extremt skört. Befolkningen lider outhärdligt av det våld som har eskalerat under flera år och som ständigt sprider sig till nya grupper. Värst utsatta blir som i alla konflikter kvinnorna och barnen. Det sexuella våldet, de brutala övergreppen som är så grova att de skadar kvinnor och barn för resten av livet.
I denna situation arbetar fortfarande den många gånger prisbelönade gynekologen dr Denis Mukwege och hans team av läkare på Panzisjukhuset i Bukavu, trots ständiga dödshot och flera mordförsök. Hit kommer många kvinnor som har utsatts för sexuellt våld, varav många också förkastas av sina familjer på grund av övergreppen de har utsatts för. Förutom operation och rehabilitering på sjukhuset finns även transitboendet Dorkas, där kvinnor som inte kan återvända till sina hembyar får utbildning och möjligheter att finna en ny framtid.
Den 5 oktober visades filmen The Man Who Mends Women i Pingstkyrkan i Lund. Filmen skildrar dr Mukweges outtröttliga arbete, och hans kamp för att få till stånd en förändrad situation i landet. I samband med filmen visades också en intervju med dr Mukwege. På frågan vad vi kan göra blev det omedelbara svaret ”Var inte tysta utan använd era demokratiska rättigheter till att ge röst åt dem som ingen har.”
Vi är djupt oroade över utvecklingen i Demokratiska republiken Kongo, som blir allt värre. FN och EU har också reagerat starkt på det ökade våldet och den politiska oviljan. Frustrationen och ilskan är uppenbar bland landets befolkning och risken är överhängande att den kommer att leda till ännu mer våld.
Så länge orättvisorna och våldet fortsätter vädjar vi till Sveriges regering att göra allt i sin makt för att verka tillsammans med de kongolesiska krafter som med demokratiska medel vill få till stånd en förändring för stabilitet, fred och rättvisa för folket i det våldsdrabbade landet.
Niclas Lindgren
Maria Bard
Pingstmissionens utvecklingssamarbete
Gå till toppen