Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S och MP: Nu ska Folkparken bli park

Hela Folkparken bör skyddas som parkmark, föreslår Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det skulle göra det svårare att återuppväcka tankarna på att bygga i parken, hoppas partierna.
– Allt som är grönt ska vara park, säger Björn Abelson (S).

Nu ska hela Folkparken bli en park, om S och MP får som de vill.Bild: Fredrik Jalhed
Stora delar av de gröna ytorna i Folkparken på Väster är formellt sett inte planlagda som parkmark, utan är istället markerade som mark för folkparksändamål.
Det vill S och MP nu ändra på. I en skrivelse till byggnadsnämnden föreslår de två rödgröna partierna att alla gröna ytor ska skyddas som park.
– Detta är en viktig symbolfråga för många Västerbor, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.
– Att det inte är planlagt som parkmark är en del av förklaringen till att det har varit så lätt att gång på gång säga: ”Nu bygger vi bostäder i Folkparken”. Vid flera tillfällen har man sagt: ”Det här är inte park idag, så det handlar inte om att vi bygger i parken”.
Men även om marken skulle bli klassad som park innebär det inget definitivt skydd mot byggplaner.
– Det är ett skydd på pappret, för det går att bygga i parker. Men det är en moralisk markering som är nog så viktig, säger Björn Abelson.
Han tror inte att förslaget kommer att stöta på något större politiskt motstånd och bedömer att den nya detaljplanen skulle kunna vara klar att klubbas nästa år.
Gå till toppen