Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svenska kvinnor hakar på enorm "Me too"-kampanj

Nu svämmar även svenska sociala medier över av berättelser om sexuella trakasserier. I nätkampanjen #metoo vittnar främst kvinnor, kända och okända, vad de varit med om.
– Det här visar på att det här inte är privata frågor för enskilda kvinnor, utan det här är ett samhällsproblem, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér till SVT.

"Från dagis, genom skolåren, på turné, i studion, på teatern, på tv, på Ica, inrikes, utrikes. Överallt. Nu som då. #metoo", skriver exempelvis Dawn Finer på Instagram. Hon är en i raden av kända svenska kvinnor som anslutit sig till nätkampanjen.Bild: Robin Haldert/TT
För mindre än ett dygn sedan uppmanade skådespelaren Alyssa Milano kvinnor att berätta om sexuella kränkningar och övergrepp under hashtaggen #metoo ("jag också"). Uppmaningen kom i spåren av att en av Hollywoods mäktigaste män, filmproducenten Harvey Weinstein, anklagas för många års sexuella trakasserier och flera fall av våldtäkt.
Läs också Efter skandalen: Kvinnor berättar om sextrakasserier under #metoo
"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan greppa vidden av problemet", skrev hon och fick ett enormt gensvar bland internationella stjärnor.
”Me too. Så många gånger. På krogen. På jobbet. Och inte minst, i en av mina relationer. Det får räcka nu.” Komikern Karin Adelsköld är en av de svenska kvinnor som hoppar på nätkampanjen #metoo.
Läs också Har du erfarenheter av sexuella trakasserier? Skriv till oss!
Men kampanjen sveper nu även som en flodvåg genom svenska sociala medier. På Twitter, Facebook och Instagram vittnar kvinnliga skådespelare, journalister, artister samt privatpersoner om sexuella övergrepp och trakasserier på arbetsplatsen. Bland de som berättar sina historier finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Lina Thomsgård, författaren Katarina Wennstam, journalisten Cissi Wallin, författaren Johanna Thydell, artisten Peg Parnevik, programledaren Jessica Almenäs och artisten Sarah Dawn Finer.
Läs också Anja Pärsson: Det blev en sport om vem som kunde ta på mina bröst
"Från dagis, genom skolåren, på turné, i studion, på teatern, på tv, på Ica, inrikes, utrikes. Överallt. Nu som då. #metoo", skriver exempelvis Dawn Finer.
Författaren Katarina Wennstam ställer sig till vad hon kallar ”det öronbedövande dånet” när kvinnor tillsammans reser sig mot tystnadskulturen:
Artisten Peg Parnevik skriver på Instagram:
”Till alla män: Var våra allierade. Det ska inte behövas 50 historier om sexuella trakasserier för att man ska börja tro på det”.
Programledaren Jessica Almenäs på Instagram:
Skådespelaren Mia Skäringer delade på Instagram en bild på sig själv och poddkollegan Anna Mannheimer i ett jakttorn, med texten ”Slut för idag. Tack för idag. #tronskifte #MeToo”.
I en SVT-intervju kommenterar nu jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), det enorma gensvaret på kampanjen. Kvinnorna som berättar är modiga, arbetsplatsen bör ta sitt ansvar och fler män bör engagera sig i frågan, säger hon till SVT :
– Jag längtar efter att se män som visar sin solidaritet och män som tar avstånd från detta. Inte för att män som grupp är skyldiga, men för att kvinnor står för nästan all kamp för jämställdhet. Män måste stå på kvinnornas sida.
Liknande kampanjer pågår nu i flera andra länder, som i Frankrike där kvinnor berättar under hashtaggen " #balancetonporc" (ungefär: "avslöja grisen")".
Läs också Courtney Love varnade kvinnor om Harvey Weinstein i video redan 2005
Hollywoodmogulen Harvey Weinstein anklagas för sexuella trakasserier och flera fall av våldtäkt. Själv nekar han till anklagelserna. Sedan The New York Times först skrev om saken i början av oktober har fler kvinnor trätt fram och Hollywood har vänt Weinstein ryggen, bland annat har filmproducenten uteslutits ur Oscarsakademin.
Läs också "Säger mycket om kvinnors vanmakt inom film"
Fakta

Weinstein-skandalen

Den 5 oktober rapporterade The New York Times om att flera kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd och Rose McGowan, anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått under flera årtionden.

Weinstein har nu fått sparken från egna bolaget The Weinstein Company, som han grundade med sin bror 2005. Ytterligare kvinnor träder fram och anklagar honom för sexuella trakasserier, bland andra Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette, Eva Green och Heather Graham.

Sedan den 10 oktober har sammanlagt sex kvinnor, bland dem skådespelarna Rose McGowan och Lysette Anthony, anklagat Weinstein för våldtäkt. Han är nu föremål för polisutredningar i USA och Storbritannien.

Weinstein har uteslutits ur brittiska filmakademin Bafta samt ur Oscarsakademien. Flera stora tv-bolag och strömningstjänster bojkottar projekt där The Weinstein Company är inblandat. Frankrike har startat en process för att återkalla Weinstens hederslegion, landets högsta civila utmärkelse.

Weinstein bad inledningsvis om ursäkt för sitt beteende men förnekar enligt sin advokat alla anklagelser om att ha haft sex utan samtycke.

Gå till toppen