Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Telavox expanderar och startar nätverk för IT-kvinnor

IT-och telekombolaget från Malmö öppnar kontor i Finland efter nyår. Sedan väntar England och en ny affärsmodell.

Nina Khayyami, utvecklare, och Viktor Karlsson, vd, på Telavox.
– Vi har siktat mot att erbjuda alla våra tjänster i Norden, vi öppnar i Helsingfors under januari eller februari för att bli gränsöverskridande och sluta cirkeln med de fyra nordiska länderna. Många av våra 12 000 företagskunder har efterfrågat en finsk lösning, säger vd Viktor Karlsson.
Telavox jobbar med att omvandla den traditionella telefoni- och växeltjänsten till en onlinetjänst. I grunden bygger tekniken på en plattform för ip-telefoni, som dock utvecklats för mobiltelefoni samt tillhörande appar med funktioner för chatt och konferenser.
Trots att telefonitjänsten är digital krävs lokala växlar och telefonileverantörer. Därför har endast delar av Telavox tjänsteutbud kunnat användas hittills i Finland.
Efter Finlandsetableringen väntar förstärkning med 20 nya utvecklare i Malmö och en ny affärsstrategi för att fortsätta expansionen till andra länder.
– Efter Norden bygger vi upp en tredje go to market-strategi där vi ska arbeta i större utsträckning med partnerskap med befintliga aktörer. Vi är väldigt exalterade över detta, att kunna gå in i fler länder snabbare. Vi tittar framför allt på England, vi vill börja där för att se hur bra det faller ut innan vi går vidare.
Telavox grundades av tre studenter i Lund.
Under nästa års första kvartal påbörjar Telavox arbetet med att etablera partnerskapen för att någon gång under våren kunna börja sälja sina tjänster i England.
Parallellt med att tjänsterna sprids till nya marknader bryts ny mark internt. Nina Khayyami, utvecklare i Malmö, har samlat kvinnor i IT-branschen till en ”nätverkskväll för IT-ladies”.
– Sedan jag började på Telavox för två år sedan har jag velat göra detta – för som vanligt är vi kvinnor i minoritet. Jag har blivit inspirerad av ett kvinnligt nätverk för alumner från Lunds tekniska högskola som jag är med i. Går vi samman så visar vi att vi finns och jag hoppas att det kan locka fler att vilja jobba som utvecklare.
På Telavox är ungefär var tionde utvecklare kvinna i en grupp på runt 60. Nina Khayyami har inte upplevt sig annorlunda behandlad på Telavox på grund av att hon bryter mot den manliga normen, men har tidigare erfarenhet av det.
– När jag arbetade i elektronikbutik kom det ofta kunder som inte litade på min kompetens - som frågade efter en manlig kollega. Och jag är medveten om att det kan vara så även inom IT-branschen, män vill dubbelkolla saker med kvinnors manliga kollegor. Jag tror att det är viktigt att dessa manliga kollegor backar upp och också säger ifrån i sådana situationer.
Vad har du för mål med nätverket?
– Först och främst stärka sammanhållning internt. Det räcker inte som IT-bolag att bara skriva i en jobbannons att man söker kvinnor, mångfald, seniorer eller liknande. Vi måste också kunna visa på att det finns förutsättningar att trivas på företaget även om du inte är en ung kille. Men också att alla kvinnor som är med kan stärkas av att dela erfarenhet och kunskap med andra, stötta varandra som yrkeskvinnor på lång sikt.
Behovet förefaller vara stort. På en vecka anmälde sig fler än 50 kvinnor från drygt 15 företag till den första träffen. Och initiativet välkomnas av vd:n.
– Det är hur grymt som helst att ha kollegor som driver dessa frågor. Vi kommer att ge dem så mycket stöttning och möjligheter som möjligt, säger Viktor Karlsson.
Läs också Telavox högt rankat i ny rapport från Londonbörsen
Läs också Telavox nyanställer och satsar internationellt
Fakta

Om Telavox

• Ett it-och telekombolag som har över 250 000 användare av Flow - en kommunikationstjänst för företags kund- och internkommunikation.

• Telavox har sitt huvudkontor på Media evolution I Malmö, har 10 kontor i Sverige och finns i Sverige, Norge, Danmark och till årsskiftet i Finland. Har 220 anställda.

• Bolaget grundades 2002 och är idag en av Sveriges största företagsoperatörer. Omsatte 363 miljoner kronor 2016.

Gå till toppen