Dygnet runt

Afrokubanska toner möter jazz med Fredrik Kronkvist

Den prisbelönta saxofonisten Fredrik Kronkvist har nyligen släppt en ny skiva och gett sig ut på turné. Den 21 oktober spelar han på Victoriateatern i Malmö och den 28 oktober på Mejeriet i Lund.

Fredrik Kronkvist är aktuell med nya skivan Afro-Cuban Supreme. Lördagen den 21 oktober spelar han på Victoriateatern i Malmö och en vecka senare på Mejeriet i Lund.Bild: David Pahmp
Kan du inte berätta lite om din nya skiva?
– Det är ett projekt som jag har jobbat med i många år med afrokubanska rytmer i jazzformat. Det är latin jazzklassiker som Dizzy Gillespies "A Night in Tunisia" som vi spelar i nya typer av arrangemang. Det gör vi med ett härligt band med bland annat kubanske Eliel Lazo, Miriam Aïda på sång och världsstjärnan Jason Marsalis på trummor. Det är väldigt kul att få spela med så fina musiker!
Vad har inspirerat dig under arbetet?
– Det som har inspirerat mig är experimentlusta och leklusta med de här rytmerna. Och att se vad jag kan tillföra den här musiken som jag älskar så mycket och som har varit en stor del av min egna musikaliska resa. Jag är jazzmusiker men hade tidigt i min karriär förmånen att få spela med kubanska musiker som valt att bosätta sig i Malmö och Köpenhamn – så den afrokubanska musiken har alltid funnits med. Därför känns det kul att få göra något extra som bara handlar om det.
Jag har läst att det i princip var förutbestämt att du skulle bli jazzmusiker. Hur kommer det sig?
– Jag är uppväxt i ett hem där det alltid har spelats jazz eftersom min far Rolf "Kometen" Kronkvist var jazzmusiker och spelade med världsstjärnor när de var på besök. Så när det var dags för mig att välja instrument på den kommunala musikskolan valde jag altsaxen eftersom jag som tioåring hade Charlie Parker som idol. Det var så klart till mina kompisars förtret – på den tiden skulle man vara synthare eller hårdrockare.
Hur har du hittat ditt sound?
– Det har växt fram under lång tid. Från början var jag bara ett barn som umgicks med musiken. Desto äldre jag blev ju mer blev det mitt egna val och intresse – jag botaniserade bland alla skivbackar jag kom åt och hittade musiker att inspireras av. Det som är härligt med jazz är att det tar tid att bli sin egen. Idag ska så mycket gå så fort men för mig har det varit en lång resa. Jag jobbar fortfarande med mitt uttryck och det som är på denna skiva är ett av mina hjärtebarn.
Vilka andra musiker har betytt mycket för dig?
– Det skulle ta en vecka att nämna alla. Men några som märks på denna skiva är bland annat John Coltrane men även Charlie Parker och Dizzy Gillespie, som var en av de första pionjärerna att blanda in afrokubanska rytmer. Andra är människor omkring mig som sångerskan, och min fru, Miriam Aïda som är en jordnära, annorlunda musiker som ger mig mycket inspiration.
Du har 15 utgivna album som konstnärlig bandledare och har gjort flera stora spelningar. Vad har du kvar på önskelistan?
– Även om listan är lång så har jag mycket kvar att säga och utforska. Jag känner egentligen att jag bara precis har börjat. Mitt kommande projekt efter detta är att spela med trumslagaren Jeff "Tain" Watts, det var en av mina stora drömmar som jag genomförde innan sommaren: jag åkte till New York och spelade in en skiva med honom. Annars är jag intresserad av att göra något med stråkar och kanske något elektroniskt projekt.
Fakta

Fredrik Kronkvist

Ålder: 42.

Bor: Slottsstaden.

Familj: Gift med sångerskan Miriam Aïda och har barnen Leon, 13 och Leilah 7.

Aktuell: Med nya skivan Afro-Cuban Supreme. Lördagen den 21 oktober spelar han på Victoriateatern. I samband med releasen av nya skivan trycks en tröja tillsammans med Impala i Malmö. Samma dag som spelningen på Victoriateatern kör Fredrik Kronkvist och bandet en happening i butiken med ett kort framträdande klockan 14.30. Den 28 oktober spelar han på Mejeriet i Lund.

Gå till toppen