Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Borgerlig treklöver vill höja skatten för att satsa på skolan i Staffanstorp – lämnar egen budget

Alliansen i Staffanstorp har inte lyckats komma överens om en gemensam budget. Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna lämnar därför ett eget budgetförslag – som i motsats till Moderaternas innehåller en skattehöjning.

Christian Sonesson (M) lämnar en budget, men alliansvännerna Yvonne Nilsson (C), Magnus Lunderquist (KD) och Björn Magnusson (L) vill se en skattehöjning och lämnar ett eget förslag som treklöver.Bild: Sandra Stendahl
De senaste åren har Alliansen i Staffanstorp gjort gemensam budget, men i år väljer de tre mindre partierna, C, KD och L, att presentera ett eget alternativ.
– Vi är överens med moderaterna om det mesta, 98 procent. Och vi har som ambition att gå till val som en allians även nästa val. Men vi har en skattehöjning i vår budget på 35 öre som Moderaterna inte har. Det betyder att vi har 20 miljoner kronor mer pengar i vår ram och enkelt uttryckt kan man säga att 12 miljoner av dem satsar vi på barn- och utbildningsnämnden, säger Björn Magnusson (L).
I båda budgetförslagen lyfts satsningar på kommunens kärnverksamhet fram, som skola och omsorg. Moderaterna säger att de höjer skolpengen och gör en satsning på äldrevården. Treklövern vill utöver ökad skolpeng också se en satsning på digitalisering i skolan och fler specialpedagoger i förskolan.
Moderaterna anser att satsningarna de vill göra kan genomföras utan skattehöjning.
– Det finns inte ett behov av att plocka ut en högre skatt. Vi vill hellre titta igenom saker och ting och se var det finns bra reformutrymme. För ensamstående och pensionärer slår en skattehöjning hårt, säger Christian Sonesson (M).
Men alliansvännerna håller inte med.
– Det sista man vill göra som kommunpolitiker är att höja skatten, för vi vet att det påverkar människors ekonomi. Men vi känner att de här extra pengarna verkligen behövs i skolan, säger Magnus Lunderquist (KD).
– Vi kommer fortfarande att ha en av de lägsta skatterna i Skåne. Det låter kanske futtigt med 12 miljoner extra till skolan, men vi tror att det är 12 miljoner som kommer att göra stor skillnad, säger Björn Magnusson (L).
Trots att de fyra borgerliga partierna inte lyckats komma överens om ett gemensamt budgetförslag säger de att Alliansen fortfarande lever i Staffanstorp.
– Vi har haft ett gemensamt budgetarbete, och treklöverns budgetförslag ska ses som ett tillägg till Moderaternas. Vi är överens i stort, men i vissa saker har vi inte nått ändra fram, säger Yvonne Nilsson (C).
Socialdemokraterna presenterar sitt budgetförslag först i slutet på nästa vecka, men Pierre Sjöström (S) kan redan nu säga att det kommer att innehålla en skattehöjning. Budgeten ska avgöras i kommunfullmäktige den 30 oktober.
Fakta

Huvuddragen i Moderaternas budgetförslag

Vill satsa på barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden och bland annat höja skolpengen och kvaliteten på äldreomsorgen.

I övrigt en återhållsam budget.

Besparing för tekniska nämnden och kultur- och fritidsnämnden.

Ingen skattehöjning.

En reserv på 8 miljoner kronor.

Fakta

Huvuddragen i treklöverns budgetförslag (C, KD och L)

En skattehöjning föreslås med 35 öre. Det betyder att den som tjänar 300 000 kronor om året får betala 90 kronor mer i månaden i skatt.

Skattehöjningen innebär 19,5 miljoner kronor mer i intäkter än Moderaternas förslag.

12 miljoner kronor ska gå till barn- och utbildningsnämnden och bland annat satsningar av på digitalisering i skolan och fler specialpedagoger i förskolan.

Vill satsa mer på underhåll av vägar och grönområden samt övervakningskameror.

Vill anställa en kommunal miljöstrateg som ska jobba med att se till att kommunen får solceller, laddstolpar och biogaspump.

En reserv på 10 miljoner kronor.

Gå till toppen