Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Entrén till polishuset i Helsingborg sprängd – rutor blåstes ut på huset mittemot

Entrén till polishuset på Berga i Helsingborg sprängdes strax efter midnatt natten till onsdagen. ”Det här är en extraordinär händelse och ett angrepp mot rättsväsendet”, säger Anna Göransson, presstalesperson i polisregion Syd.
Vi sänder live från polisen presskonferens i Helsingborg.

Klockan 00.20 hördes en kraftig smäll från Berga.
Det visade sig ha skett en detonation vid polishusets entré, som fick kraftiga skador. Många rutor hade gått sönder på bottenvåningen på polishuset och på huset mittemot – även långt från detonationsplatsen.
Räddningstjänsten larmades till platsen med en släckenhet och ett ledningsbefäl. Polisen beställde samtidigt bombtekniker och kriminaltekniker till för att säkra och undersöka spår.
Helsingborgspolisens inre befäl Kenneth Andersson befann sig i huset när explosionen skedde.
– Jag vet inte hur jag ska beskriva det, det var en riktigt rejäl detonation, en kraftig smäll. Larmet gick igång och vi säkrade upp, kollade så att ingen kommit till skada och utrymde byggnaden, säger han.
Polisen inledde omfattande eftersökningar och spärrade av stora områden kring polishuset.
Tungt beväpnad polis vid avspärrningarna vid polishuset under natten.Bild: Thomas Friström/Mediabasen
Vid 01.20-tiden var fortfarande delar av byggnaden utrymda. Polisen inledde omfattande eftersökningar och spärrade av stora områden kring polishuset.
Enligt Kenneth Andersson har det inte funnits någon förhöjd hotbild mot Helsingborgspolisen den senaste tiden.
– Som det är nu är det enbart materiella skador, och det är skönt det, säger han.
Entrén till polishuset morgonen efter sprängningen.Bild: Peter Ferm
Vid 04.30 på onsdagsmorgonen hade bombteknikerna avslutat sin insats och platsen som nu ska undersökas av polisens kriminaltekniker. Ingen misstänkt har gripits.
Polisen klassar detonationen som en "särskild händelse".
— Det innebär att vi går in i stabsläge och avsätter resurser för att kunna genomföra de insatser som krävs. Det här är en extraordinär händelse och ett angrepp mot rättsväsendet, säger Anna Göransson, presstalesperson i polisregion Syd.
En av de avspärrade gatorna runt polishuset i Helsingborg på onsdagsmorgonen.Bild: Peter Ferm
Polisens presstalesperson i region Syd, Ewa-Gun Westford, berättar att man under onsdagsmorgonen suttit i möten inför presskonferensen som kommer hållas i Helsingborgs tingsrätt klockan 10.30.
– Ja, vi har suttit i olika former av möten hela morgonen för att ta hand om alla frågor. Vi kommer informera om läget på presskonferensen, säger Ewa-Gun Westford.
Det är oklart hur skadorna kommer att påverka polisens verksamhet de närmaste dagarna.
Strax före klockan 08 på onsdagsmorgonen var det fortfarande stora avspärrningar på platsen. Alla gator fram till entrén är avspärrade. Just nu kommer folk in på sina kontor igen och glasfirmor är på plats för att hjälpa till, rapporterar Peter Ferm, tidningen utsände på plats.
På sin Facebooksida meddelar polisen att två mobila poliskontor finns på Berga Allé 25 som hanterar ordinarie ärenden som till exempel anmälningsupptagning. Däremot är passexpeditionen i Helsingborg är stängd och passhanteringen kommer att ligga nere tills något annat meddelas.
– När sådan information kommer blir det på facebooksidan och även på polisen.se, säger Fredrik Bratt på Helsingborgspolisen.
De som har pass att hämta ut i Helsingborg istället ska åka till Ängelholm och det är öppettiderna där som gäller. Ängelholms passexpedition har också förstärkts med resurser från Helsingborg.
– Vår avsikt är att detta inte ska påverka vår verksamhet alls. De mobila kontoren har samma öppettider som vi har normalt och kan ta hand om allt utom just själva passhanteringen, säger Fredrik Bratt.
Bild: Thomas Friström/Mediabasen
Läsaren Damian W – som inte vill medverka med fullständigt namn – hörde smällen och kände tryckvågen från sitt hem på Dalhem. Han förstod genast att det måste ha varit en explosion.
– Jag satte mig i bilen och fick veta att det hade skett på Kadettgatan. Jag körde fram innan de hade hunnit spärra av helt och började filma. Jag såg att entrén var helt demolerad, taket på entrén var bortsprängt, en stålbalk var böjd och det låg också en stålbalk längre bort. Samtliga rutor på husen mittemot har gått sönder, säger han.
Bild: Thomas Friström/Mediabasen
Ett stort antal läsare hörde av sig till HD och berättade om att smällen hördes vida omkring.
– Jag satt i köket och kände hur det skakade till i lägenheten. Det kändes som att någon kastade något mot min balkong, så stark var tryckvågen, säger en läsare som bor i området.
”Handlade i nattluckan på Statoilmacken när explosionen skedde. Tryckvågen kändes i luften och vi trodde först att det var en pump på macken som exploderat”, skriver en läsare i ett mejl.
”Jag bor i Drottninghög och runt 00.20 hörde jag en stor explosion som fick mitt fönster o skaka, kändes som att hela rummet skaka”, skriver en annan läsare.
Poliser beväpnade med automatvapen bevakade området kring polishuset.Bild: Maroun Darowiche/Läsarbild
”Vad hände just i Helsingborg?? Den smällen fick rutorna att skallra!! De har på två och ett halvt år aldrig skallrat förut!! Jag kände tryckvågen i kroppen så vad sjutton hände precis??” skriver en annan.
”Något small extremt kraftigt. Rutorna skakade ute i Ödåkra. Dubbelkollat med en del vänner, dom hörde samma sak på Stattena, fredriksdal, drottninghög mfl.” skriver ytterligare en annan.
Läsare i Bjuv och Landskrona berättar också att smällen hördes ända dit.
”Detonationen i HBG hördes hela vägen till Landskrona. Var ute med hunden när jag hörde en detonationen som var långt borta. Någonstans vid 00:19” skriver en läsare.
Bild: Peter Ferm
Gå till toppen