Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Inställt kval kan bli dyrt för Danmark

VM-kvalet mellan Sverige och Danmark ställs in. Beskedet kan få tunga följder för EM-tvåan Danmarks damlandslag. – Jag tror att det blir hårda konsekvenser, säger svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Danmarks anfallsstjärna Pernille Harder och de övriga danska spelarna tränade på onsdagen, liksom tidigare under veckan, på egen hand i Dragør utanför Köpenhamn. Konflikten mellan spelarna och förbundet stoppar nu fredagens VM-kvalmatch mot Sverige.Bild: Liselotte Sabroe/Scanpix Danmark/TT
Danmark var nära att ställa in redan under förra VM-kvalsamlingen, när landslaget mötte Ungern.
Nu blir det i stället matchen mot Sverige i Göteborg på fredag som ryker. Beskedet från det danska fotbollsförbundet kom vid lunchtid och bekräftades sent på kvällen.
Då tog det danska förbundets generalsekreteraren Claus Bretton-Meyer kontakt med sin svenske kollega Håkan Sjöstrand.
"Jag pratade med den danske och han har nu också skriftligen meddelat att de inte har möjlighet att spela matchen, säger Sjöstrand till förbundets hemsida.
"Det är naturligtvis tråkigt, men vi kan bara konstatera att parterna i de danska förhandlingarna inte är överens om ett nytt spelaravtal."
Tidigare under dagen sade Sjöstrand följande till TT:
– Jag fick beskedet från Danmarks generalsekreterare att de ville ha spelarna på plats klockan 10 för att förbereda sig och eftersom spelarna inte kommit så kan de inte genomföra matchen.
På danska fotbollsförbundets (DBU) hemsida konstaterade elitchefen Kim Hallberg att onsdagen är en "historiskt dålig dag".
"Det är beklagligt men också helt groteskt att vi går in i ett läge där spelarna inte vill samlas till viktiga landskamper, även om vi har erbjudit bättre villkor och uppmanat till nya förhandlingar efter matcherna. Vi upplever att spelarföreningen och spelarna tar internationella matcher och fans som gisslan i fackliga förhandlingar", säger Hallberg.
DBU skriver att man har meddelat de internationella fotbollsförbunden att man ställer in matchen, och nu inväntar DBU någon form av disciplinär åtgärd "som kan vara både ekonomisk, poängavdrag och/eller uteslutning från hela VM-kvalet".
Även Danmarks VM-kvalmatch mot Kroatien på tisdag riskerar att ställas in. I förlängningen riskerar Danmark därmed att missa inte bara VM i Frankrike sommaren 2019, utan även nästa OS vars kval är just VM.
– Det mildaste straffet är att vi förlorar 0–3. Det värsta straffet är uteslutning i det här kvalet och möjligtvis också i senare kval. Men då är vi uppe i den yttersta kategorin, säger Kim Hallberg enligt nyhetsbyrån Ritzau.
Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) skriver i ett mejl till Ritzau att en eventuell utredning om disciplinära åtgärder kommer att påbörjas först efter den aktuella matchdagen.
Exakt vad som händer återstår alltså att se.
– Det här är en speciell situation och vi söker Uefa för vägledning. Det är ytterst Uefa som formellt måste ställa in matchen. Det är också Uefa som beslutar om disciplinära åtgärder som ytterst kan leda till uteslutning, säger Håkan Sjöstrand på det svenska förbundet.
Evenemangsbolaget bakom matchen kommer under torsdagen att informera om hur återköp av biljetter hanteras.
Sommarens danska EM-tvåor har förhandlat med förbundet om ett nytt landslagsavtal ända sedan i fjol. Förhandlingarna har varit svåra och sedan en tid används medlare för att försöka ena parterna.
De danska landslagsspelarna vill ha mer i ekonomisk ersättning när de spelar med landslaget, men också bättre förutsättningar runt omkring. Enligt Rosengårds anfallsstjärna Sanne Troelsgaard skiljde nyligen motsvarande nära 600 000 kronor mellan buden från DBU och spelarnas fackförening.
DBU har samtidigt hävdat att det inte främst är ekonomiska frågor man är oenig med spelarna om, utan principfrågor. Förbundet har länge sagt att man inte vill stå som arbetsgivare för landslagsspelarna. Den rollen ska klubbarna ha, enligt DBU.
Inför Danmarks första VM-kvalmatch mot Ungern nyligen enades parterna om ett tillfälligt avtal. Då kom Danmark till slut till spel, och vann med hela 6–1.
Fakta

Bakgrund: Danska fotbollskonflikten

Förhandlingarna mellan Danmarks fotbollsförbund (DBU) och spelarföreningen, som företräder de kvinnliga landslagsspelarna, om ett nytt landslagsavtal har pågått sedan 2016.

Efter EM i somras, där Danmark tog silver, intensifierades förhandlingarna för att få till ett avtal till landskampen mot EM-finalmotståndaren Nederländerna den 15 september och till VM-kvalpremiären mot Ungern den 19 september.

Den stora stötestenen har varit att spelarna kräver att få bli anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag. DBU hävdar att spelarna redan har anställningar i sina klubbar. Förutom förbättrade ekonomiska villkor vill spelarna ha bättre förutsättningar runt omkring landslaget med bland annat resor, boende och träningsfaciliteter.

Det danska herrlandslaget har sagt att de kan tänka sig att avstå från motsvarande 640 000 kronor om året från sitt landslagsavtal och ge till damlandslaget. Men för att göra det kräver herrarna att damerna får samma rättigheter som herrarna har.

Parterna nådde ingen överenskommelse i september och landskampen mot Nederländerna ställdes in. Landslagsspelarna tränade på egen hand och ett drygt dygn före Ungern-matchen slöts ett preliminärt avtal över VM-kvalmatchen. Trots att den nye förbundskaptenen Søren Randa-Boldt bara hade en halvtimmes träning tillsammans med spelarna lyckades man vinna med 6–1.

Eftersom inget nytt avtal var på plats när VM-kvalveckan inför matcherna mot Sverige och Kroatien inleddes, ville DBU få till stånd en preliminär uppgörelse över matchen mot Sverige, vilket spelarna nobbade. Spelarna har tränat på egen hand i väntan på att situationen skulle hinna bli löst före VM-kvalmatchen i Göteborg.

Gå till toppen