Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rikspolischefen om sprängdådet: En attack mot alla människors säkerhet

Strax efter midnatt under natten till onsdagen sprängdes entrén till polishuset på Berga i Helsingborg. "Det här är mycket allvarligt" säger rikspolischef Dan Eliasson.

Rikspolischef Dan Eliasson.Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Entrén fick kraftiga skador och många rutor gick sönder på bottenvåningen. Flera rutor på huset mittemot polishuset förstördes även av tryckvågen.
– En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan alla människors säkerhet, säger rikspolischef Dan Eliasson om sprängningen.
Nationella bombskyddet komma att ge stöd i utredningen, berättar Dan Eliasson.
– Vi kommer nu från nationell nivå ge våra kollegor i region Syd all hjälp som behövs för att skydda våra medarbetare, säger rikspolischefen Dan Eliasson till TT.
Statsminister Stefan Löfven (S).Bild: Tina Magnergård-Bjers/TT
Statsminister Stefan Löfven har under morgonen varit i kontakt med både rikspolischefen och region Syds regionpolischef för att förhöra sig om läget. I en kommentar skriver han följande:
"Sprängdådet mot en polisstation i Helsingborg är oerhört allvarligt. En attack på polisen är i förlängningen en attack på vår demokrati. Våld mot poliser kan aldrig accepteras och nu är det viktigt att de ansvariga grips. Nattens dåd visar att vi måste fortsätta och intensifiera kampen mot den grova brottsligheten. Med strängare lagar, bättre verktyg och ökade resurser till polisen ska vi bekämpa våldet och öka tryggheten."
Även justitieminister Morgan Johansson (S) har kommenterat nattens explosion.
"Sprängdådet i Helsingborg är ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet. Samhället får aldrig backa undan för kriminellas våld. Nu är det viktigt att gärningsmännen kan gripas", skriver han i ett mejl till TT.
Gå till toppen