Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trump blånekar om plumphet till soldatänka

När Donald Trump skulle kondolera änkan efter en av de amerikanska soldater som för två veckor sedan stupade i Niger påstås presidenten ha sagt att det var sorgligt men att soldaten "visste vad han gav sig in på". Men Trump nekar.

USA:s president Donald Trump anklagas för att ha uttryckt sig plumpt i ett telefonsamtal till änkan efter en av de amerikanska soldater som dödades i Niger för två veckor sedan. Men han nekar. Arkivbild.Bild: Evan Vucci /AP/TT
Det är den demokratiska kongressledamoten Frederica Wilson som återger vad hon uppfattar att Trump sade. Wilson befann sig i samma bil som änkan när presidenten ringde och hon säger att hon hörde delar av samtalet eftersom högtalartelefonen på var påslagen
– Ja, han sade så. För mig, är det något man kan säga i ett samtal, men ingenting du säger till en sörjande änka. Det är så okänsligt, säger hon i en intervju med mediebolaget WPLG.
Men enligt Trump är det är lögn.
"Demokraternas kongressledamot hittar helt och hållet på vad jag skulle ha sagt till hustrun till en soldat som dödades i strid (och jag har bevis). Sorgligt!", twittrar den amerikanske presidenten.
Den stupade soldaten La David Johnson var en av fyra amerikanska soldater som tidigare i oktober dödades i ett bakhåll i afrikanska Niger. Telefonsamtalet till Johnsons änka ringdes när hon var på väg till flygplatsen i Miami för att ta emot stoftet efter sin make.
Efter telefonsamtalet från presidenten bröt änkan, Myeshia Johnson, ihop och grät, berättar Frederica Wilson. Hon säger också säger att Myeshia Johnsons kommentar till Trumps ord om maken var att "han visste inte ens vad han hade för namn".
Trump har fått hård kritik för att det dröjde så länge innan han tog kontakt med de fyra Nigeroffrens anhöriga.
Vid en pressträff i måndags svarade Trump att han skrivit brev till de anhöriga och att han inom kort skulle höra av sig till dem. USA:s president påstod samtidigt att hans företrädare Barack Obama ofta underlät att ringa anhöriga till amerikaner som mist livet i tjänsten.
Uttalandena om Obama har fått den tidigare presidentens forna medarbetare att gå i taket.
Gå till toppen