Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Beskedet under träningen: Det blir ingen match

Mitt under den svenska landslagsträningen kom beskedet. Den danska spelarkonflikten är inte löst – och det danska fotbollsförbundet har meddelat att fredagens VM-kvalmöte ställs in. På Kamratgården i Göteborg hoppades svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors fortfarande på en mirakellösning: - Men blir det ingen match är det sorgligt.

Danmarks Pernille Harder i duell med Nederländernas Sherida Spitse under EM-finalen i augusti.
De danska damfotbollsspelarna och deras förbund, DBU, har inte lyckats enas om ett nytt landslagsavtal.
De utdragna förhandlingarna om ekonomi och villkor har strandat, och på onsdagsförmiddagen meddelade DBU att Danmark inte dyker upp till fredagens viktiga VM-kvalmöte i Göteborg.
Beskedet kom mitt under den svenska landslagsträningen på Kamratgården. Spelarna tränade ovetandes på som vanligt – men vid sidlinjen stod landslagschefen Marika Domanski Lyfors i intensiva telefonmöten och intervjuer.
- Vi har fått beskedet att Danmark inte kommer spela matchen, så som det ser ut nu, säger Domanski Lyfors när hon omringas av DN och övrig press.
- Från Danmarks håll tar vi det här som ett definitivt besked. Men vi avvaktar ändå Uefas (det euroepiska fotbollsförbundet) besked.
Ja, den svenska truppen hoppas fortfarande få möta rivalen. Formellt gäller att Danmark måste vara på plats senast 24 timmar före avspark (det vill säga senast 18.15 på torsdagen).
- Jag hade hoppats för damfotbollens skull och för Danmarks skull att det här skulle lösa sig. Och det hoppas jag än i dag, säger Domanski Lyfors.
- 24 timmar före match vet vi.
Konflikten är inte ny.
Läs också Från EM-fest till bitter strejk - så hamnade danska landslaget i en historisk kris
Sommarens danska EM-silvermedaljörer har förhandlat i en dryg månad med sitt förbund, och i september ställdes en träningsmatch mot Nederländerna in. Några dagar senare slöts ett delavtal som gjorde att Danmark kom till spel i sin VM-kvalpremiär mot Ungern – men när veckans landslagssamling skulle inledas i Helsingör i måndags dök spelarna aldrig upp.
I stället har de i veckan tränat på egen hand, i Köpenhamn.
På tisdagskvällen valde förbundet att sätta hårt mot hårt. I ett pressmeddelande hotade man med att blåsa av VM-kvalmatchen på onsdagen. Danska lagkaptenen Pernille Harder sade till Ekstrabladet att hon ville förhandla under natten, men på morgonen uteblev laget från ännu en träning – och vid lunchtid kom DBU:s besked.
När tisdagens blågula träning var över skickade landslagsledningen fram lagkaptenen Caroline Seger och förbundskaptenen Peter Gerhardsson för att kommentera läget.
Duons linje var klar: Sverige ska fortsatt utgå från att det blir spel.
- Det är 18.15 i morgon (torsdag) som vi får definitivt besked. Fram tills dess måste vi förbereda oss till hundra procent för match. Allt annat vore oproffsigt, säger Gerhardsson.
- Danmark ses som Sveriges starkaste, och i praktiken enda, konkurrent om direktplatsen i VM-kvalgruppen. Om matchen inte blir av vore det "jättetråkigt", säger Seger.
- Vi vill ju möta de bästa. Det är det vi tränar för.
Nära 8 000 biljetter har sålts till mötet på Gamla Ullevi.
Vad händer med de som har köpt biljetter om matchen ställs in?
-  Jag hoppas ju att matchen blir av, men om den inte blir av kommer biljetterna att återbetalas naturligtvis, säger Marika Domanski Lyfors.
-  Möjligheten finns också att se matchen mot Ungern (i Borås på tisdag). Vi kommer göra allt för att så många som möjligt ska hållas skadeslösa.
Gå till toppen