Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fokus på förövare ska stoppa relationsvåld

Kommunernas arbete mot våld i nära relationer ser mycket olika ut. Med fokus på förövarna ska nu kommunernas arbete kartläggas i en stor enkät. – Bilden är att det görs en hel del bra på olika håll i landet. Men det finns också vita fläckar på kartan, säger Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg, som leder utredningen.

Nils Öberg utsågs i mars till särskild utredare för återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Enkäten som går ut till socialtjänsten i alla kommuner innebär ett fokusskifte. Utredningen riktar in sig på förövarna och undersöker hur man kan arbeta mer förebyggande. Enkäten är första delen av utredningen, och ska ge en överblick. En av utredningens uppgifter är att se om ett nationellt kompetenscentrum behövs. Målsättningen är att förövare och potentiella förövare ska kunna nås av insatser oavsett var i landet de bor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen