Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Hot om skolskjutning i Lödde fick elever att stanna hemma

Klotter med hot om "Skolskutning 19/10" på Tolvåkerskolan ledde till att flera högstadieelever stannade hemma på torsdagen. I en lång facebookdiskussion på onsdagskvällen undrade oroliga föräldrar vad som egentligen händer.

För en månad sedan klottrades det på skolans fasad: "Skolskutning 19/10". Klottret polisanmäldes.
Bild: Maria Sehlin
I onsdags, dagen innan den 19 oktober, fick eleverna information om klottret och att polisen, tillsammans med säkerhetsavdelningen, tagit beslut om förstärkt bevakning i skolan den 19/10. Samtidigt menade skolan att polisen inte bedömde att det fanns en hotbild.
Detta besked satte igång en lång diskussion bland oroliga föräldrar, i facebookgruppen "Löddekoll", med frågan "Är det någon som vet vad som händer på Tolvåkerskolan???". Efter några timmar hade tråden 146 inlägg med bland annat: "Mycket obehagligt!!", och "Jag funderar på att hålla min son hemma i morgon. Någon mer som tänker hålla sina barn hemma i morgon?".
Först vid 21:30 på onsdagskvällen gick ett mail ut från skolledningen till föräldrarna, med samma besked som eleverna fått under dagen.
– Tyvärr gjorde olyckliga omständigheter att vår information till föräldrarna gick ut först sent i går kväll, säger Tolvåkerskolans rektor Agneta Olander under torsdagen.
I mailet skriver skolan att de "har fått direktiv från polisen hur vi ska hantera ärendet och därför har vi varit sparsamma med informationen".
– Det är så lätt att skapa oro och saker sprider sig så snabbt idag. Det andra, att lugna, är svårare, säger hon.
"Det är vanlig skoldag" säger rektor Agneta Olander vid lunchtid.Bild: Maria Sehlin
– Självklart måste vi ta det på största allvar. Vi har fått direktiv av polisen att vi ska fortsätta som vanligt, de bedömer att det inte finns någon hotbild. Det är vanlig skoldag, säger rektor Agneta Olander vid lunchtid.
70 av 470 elever var frånvarande på torsdagen.
– Det är fler än vanligt, men det är ingenting konstigt. Det är ett föräldrabeslut om frånvaro, säger Agneta Olander.
Kommunpolis Michael Rydberg vill inte göra för stor sak av det hela.
– Vi bedömer inte hotet som sannolikt, klottret var inte ens rättstavat och man brukar ju inte förannonsera sådana här händelser. Men man kan ju aldrig gå i god för det. Därför har vi förhöjd beredskap och det finns väktare på plats, säger Michael Rydberg.
När skoldagen var över konstaterade rektor Agneta Olander att det blev en lugn dag. De vill inte avslöja om det finns spår efter klottrarna.
Gå till toppen