Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Justitieminister Morgan Johansson: ”En försyn att ingen blev skadad”

Mer kameraövervakning, mer resurser till polisen och strängare straff ska hjälpa till att förhindra grova brott. Det sa justitieminister Morgan Johansson vid dagens presskonferens efter sprängningen av polishusets entré.

Morgan Johansson guidades och informerades av lokalområdespolis Sven Holgersson.Bild: Britt-Mari Olsson
Justitieminister Morgan Johansson (S) besökte under torsdagen polishuset i Helsingborg med anledning av sprängattentatet tidigare i veckan.
– Det kändes naturligt för mig att komma hit för att med egna ögon se den här förödelsen och även tala med polisen om vad regering och riksdag kan göra för att hjälpa till, säger han.
På frågan om hur den hjälpen skulle kunna se ut poängterade Morgan Johansson att utredningen är en polisiär fråga, men att det finns möjligheter att skjuta till resurser för att klara upp brottet. Till exempel kommer nationellt forensiskt centrum att prioritera ärendet.
Morgan Johansson på besök hos polisen i Helsingborg.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det här är en mycket allvarlig händelse och en försyn att ingen blev skadad. Det är viktigt att detta får en lösning då gärningsmannen verkar ha varit helt likgiltig inför andra människors liv.
I januari kommer riksdagen att skärpa straffen för olika typer av grov brottslighet. Straffet för vapenbrott höjs från ett till två års fängelse, liksom brott som innebär olaglig befattning med sprängämnen.
Straffskärpningen innebär också att det införs häktningspresumtion vid dessa typer av brott, vilket innebär att misstänkta som grips i princip alltid kommer att häktas direkt i avvaktan på rättegång.
Sven Holgersson berättar om hur andra byggnader i området påverkades för en sammanbiten Morgan Johansson.Bild: Britt-Mari Olsson
Men Morgan Johansson ser gärna att det händer mer än så. Bland annat ska två miljarder kronor skjutas till polisens budget.
– Det arbetas just nu med ny lagstiftning som ska göra det lättare att använda kameraövervakning på särskilt brottsutsatta platser. Det finns även förslag om skärpta straff för de som angriper polis och annan blåljuspersonal.
Det här är fjärde gången på kort tid som tidningen skriver om sprängningar i Helsingborg. Hur har brottsligheten kunnat gå så långt att man nu bombar polisstationer?
– Vi har en grov organiserad brottslighet som har etablerat sig i hela landet. Jag vill inte gå in på vad motivet är till sprängningen här, men detta handlar om individer med tillgång till mycket vapen och sprängämnen. Då måste polisen ha resurser att gripa in, men det krävs också en lagstiftning som är tillräckligt stark – de mest brottsaktiva måste kunna tas undan från gatan.
Gå till toppen