Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstkväll Lund bjuder in till årets stora mingel

Se på konstfilm utomhus, ta med din stickning till Kino eller drick kaffe under ett existentiellt samtal i ett trångt ateljékök. På lördag den 21 oktober firas konststaden Lund med sin egen kväll.

Thommy Bremberg ställer bland annat ut sina glasskulpturer "Ice walkers, shadow talkers" (till vänster) på Galleri Jäger & Jansson.Bild: Ingemar D Kristiansen
Årets version blir den nionde upplagan av Konstkväll Lund. Den startades av bland andra Dan Jäger på Galleri Jäger & Jansson.
– Nog ska vi väl ha en konstkväll som Gallerinatten i Malmö tänkte jag, berättar Dan Jäger som i år ställer ut Lundabon Thommy Brembergs glasskulpturer och Lars Tunebos färgstarka djur i urbana miljöer.
– Men tredje lördagen i oktober har inte satt sig i folks medvetanden än på samma sätt som Kulturnatten, säger Dan Jäger medan Thommy Bremberg visar runt bland sina skulpturer.
– Den här är jag särskilt stolt över, säger konstnären och visar en gråtande vapenkula som han kallar "Peace bullet, abused ammunition".
Sedan ett par år är det konstföreningen Aura som håller i trådarna för oktoberkvällen som arrangeras i samarbete mellan institutioner, gallerier och ateljéer, både inomhus och utomhus.
– Blandningen av all möjlig konst är det som är charmen och gör kvällen speciell, säger Barbro Westling, ordförande i Aura.
– Tidigare år har vi räknat till upp emot 6 000 människor ute på gatorna. Det är mycket folk i rörelse. Människor som kanske inte vanligen går på vernissager men tycker att det är spännande att ta del av det totala utbudet under Konstkvällen, som är inställd på samtal och möten.
Vad vill du lyfta fram i årets program?
– Några saker som bara sker just den här kvällen är att Aura och Lunds konsthall visar filmer av unga konstnärer på Konsthallens vägg vid Mårtenstorget.
Sandra Mujingas konstfilm "On Top of the World Looking over the Edge" visas på Konsthallens vägg mot Mårtenstorget tillsammans med tre andra filmer i en loop på 20 minuter, mellan klockan 19 och 23 under Konstkväll Lund.Bild: Pressbild
– Den danska konstnären Charlotte Petersen visar fettbrännande maskiner till dikt av danske poeten Henrik Nordbrandt i Domkyrkoforum, som en kommentar till livets existentiella frågor och dagens kroppsfixering.
– I Tegnérmuseet rullas den japanska konstnären Kiwa Saitos broderade dagbok ut och Ana Rebordâo från Lissabon en ny platsspecifik konstfilm i Kryptan, väljer Barbro Westling ut som några exempel.
– Det är också kul med Martin Bryder vars galleri är lite underground, men som nu visar en supershow med konstnärer som ställt ut där genom åren, säger hon.
På Kino kan du ha din stickning i knät medan du bevittnar den isländska dokumentären "Yarn: the movie" som handlar om ull- och graffitikonstnärer och stick- och virktraditioner i nya miljöer.
Tatis vill gärna prata existentiella frågor och dricka kaffe i sitt ateljékök.
Annika Rehns utställning av skulptur, keramik och brons invigs på Zimmerdahl av Cecilia Nelson, tidigare chef för Konsthallen klockan 18 på lördag. Detta verk heter "Gospel".Bild: Pressbild
En ny aktör på Konstkväll Lund i år är Kulturcentrum Skåne som gör en dansperformance på Domkyrkoplatsen och ställer ut målningar och teckningar på Ariman.
Alla deltagare som medverkar mellan klockan 17 och 23 på lördag finns här. Programmet kan också hämtas på Lunds turistbyrå, Lunds konsthall och på Krognoshuset.
Gå till toppen