Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Populistisk mediemogul favorit i Tjeckien-val

Han har liknats vid Tjeckiens egen Donald Trump. Och trots att han omgärdas av skandaler och bedrägerianklagelser är miljardären och mediemogulen Andrej Babis favorittippad i parlamentsvalet.

Ett av populisten Andrej Babis kampanjknep – bjuda presumtiva väljare på munkar.Bild: Petr David Josek/AP/TT
Trots att Tjeckien är en av EU:s snabbast växande ekonomier, med förhållandevis låg arbetslöshet, tycks väljarna trötta på korruption och den socialdemokratiske premiärministern Bohuslav Sobotka. I stället står Tjeckiens näst rikaste man redo att ta över och mediemogulen Andrej Babis lovar att sätta nationens intressen främst och styra landet som ett företag.
Den 63-årige populisten, som flirtar med euroskeptiker, lovar att utrota korruption och motsätter sig EU:s flyktingkvoter, påminner så pass mycket om den amerikanske affärsmannen som blev president – Donald Trump – att han känner sig tvungen att göra en viktig distinktion.
– Jag har aldrig gått i konkurs, säger Babis till The Washington Post.
Babis liberal-populistiska Ano tog Tjeckien med storm för fyra år sedan och han var fram till i maj finansminister i Sobotkas regering, men fick sluta efter anklagelser om skattefusk och försök att påverka innehållet i de tidningar han äger. Trots skandalerna väntas Ano ta hem segern i fredagens och lördagens parlamentsval.
Av de åtta partier som väntas vinna platser i underhuset utmanar hälften de mer traditionella partiernas politik. Vissa utnyttjar polariseringen kring invandring och islam – trots att Tjeckien bara har tagit emot tolv personer inom ramen för EU:s omfördelningssystem de senaste två åren – medan andra motsätter sig medlemskapet i EU och Nato.
I en undersökning gjord av CVVM-institutet i april ansåg 60 procent av de tillfrågade att Tjeckien inte borde ta emot några migranter överhuvudtaget. Och de flesta av landets partier har motsatt sig EU:s flyktingkvoter.
– Det har lite att göra med ett verkligt problem, för det finns knappt någon invandring här. Partierna har helt enkelt upptäckt att hot om migration, terrorism och islam fungerar, och utnyttjar det, säger analytikern Jiri Pehe till nyhetsbyrån AFP.
Fakta

Utbredd korruption

Korruption är en av de viktigaste frågorna när Tjeckien går till parlamentsval på fredag och lördag. EU-landet är enligt Transparency International mer korrupt än Botswana.

Andrej Babis, som är favorittippad som ny premiärminister efter socialdemokraten Bohuslav Sobotka, har ett medieimperium som bland annat inkluderar två stora tidningar och en populär radiostation och hävdar att miljarderna gör honom immun mot mutor och korruption. Hans liberal-populistiska rörelse Ano kammade överraskande hem andraplatsen i valet 2013 och inför parlamentsvalet har han kampanjat med löften om att en gång för alla sätta stopp för korruptionen.

I maj i år tvingades Andrej Babis bort från posten som finansminister efter det att läckta inspelningar visade att han försökt att påverka journalister som arbetar på de tidningar som han äger. Han anklagas också för skattefusk och bedrägeri, men nekar.

Källa: AFP

Gå till toppen