Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Sverige kan kräva Danmark på pengar

Sverige hade hoppas på publikfest i VM-kvalet. Nu kan det bli aktuellt att skicka en del av notan till Danmark. – Vi kommer att summera det här, men det är för tidigt att göra en bedömning, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF.

Över 11|000 åskådare såg EM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark för två år sedan. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/TT
Omkring 8 000 biljetter var redan sålda. Men Svenska fotbollförbundet (SvFF) hade hoppats på ett par tusen åskådare till i fredagens numera inställda VM-kvalmatch mot Danmark. Förra gången Danmark var på besök på Gamla Ullevi, i EM-kvalet hösten 2015, kom över 11 000 åskådare till matchen.
Vad den inställda matchen kommer att kosta i uteblivna intäkter är fortfarande oklart. Men det är inte uteslutet att Sverige kommer att kräva Danmark på pengar.
– Det medför ett antal kostnader för oss. Det är naturligtvis så att någon kommer att få betala. Vi får återkomma till hur och vem, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.
Enligt generalsekreteraren Håkan Sjöstrand är det för tidigt att säga vilka summor det handlar om. I första hand har förbundet arbetat med att se till att alla som köpt biljett får tillbaka sina pengar eller kan byta mot en biljett till VM-kvalet mot Ungern i Borås på tisdag.
– Nu får Uefa hantera ärendet i något av sina disciplinära organ, som får göra en bedömning utifrån de skälen som Danmark har angett, säger Sjöstrand.
– Regelverket som finns ska ju fånga upp hur man ska hantera en sådan här situation.
TT: Kan det bli aktuellt att kräva pengar från Danmark?
– Vi får avvakta och se vad Uefa kommer fram till. Men självklart kommer vi att summera och se på vilket sätt det drabbar oss. Det kommer vi att framföra, konsekvenserna rent ekonomiskt, säger Håkan Sjöstrand.
– Det primära är att vi gått miste om en match som var höjdpunkten på VM-kvalet för oss. Men sekundärt, okej, där får vi se vad det får för konsekvenser.
Fakta

Publikrekord

Svenska fotbollförbundet hade hoppats på en av de bästa publiksiffrorna hittills för damlandslaget på hemmaplan. Matchen mot Danmark på fredagen blev dock inställd.

Topp fem (mästerskapsmatcher borträknade):

20 302 åskådare: Sverige–Schweiz, VM-kval 2002, Råsunda.

12 257: Sverige–Brasilien, invigning av nationalarenan 2009, Gamla Ullevi.

11 460: Sverige–Slovakien, EM-kval 2016, Gamla Ullevi.

11 233: Sverige–Danmark, EM-kval, 2015, Gamla Ullevi.

10 011: Sverige–USA, träningslandskamp 2017, Gamla Ullevi.

Fotnot: Högsta publiksiffran för en svensk mästerskapsmatch på hemmaplan är 16 608 i matchen mot Tyskland, på Gamla Ullevi, under EM 2013.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Läs alla artiklar om: Fotboll: Konflikten i Danmark
Gå till toppen