Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Tydligt ja för Wikströms asylförslag i EU

Svenska EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (L) får starkt stöd i EU-parlamentet för sitt förslag till nya asylregler i unionen. Men att även få medlemsländerna att säga ja blir desto svårare.

Cecilia Wikström (L). Arkivbild.Bild: FREDRIK PERSSON / TT
Med röstsiffrorna 43–16 sade det berörda Libe-utskottet – för medborgerliga fri- och rättigheter – ett tydligt ja till den reform av de så kallade Dublin-reglerna som Wikström förhandlat fram under året.
– Jag är glad i dag över att EU-parlamentet skickar ett tydligt budskap om att ett reformerat asylsystem, som bygger på solidaritet, är fullkomligt möjligt, anser Wikström på en presskonferens efteråt.
Wikströms förslag innehåller bland annat att framtida asylsökande ska få sina ansökningar behandlade i något av de fyra EU-länder som för tillfället gjort minst för att uppfylla sina förhandsbestämda kvoter.
För att bli verklighet krävs dock att även EU:s medlemsländer säger ja – något som fortfarande är långt ifrån säkert.
Hittills har den parallella behandlingen i ministerrådet gått oerhört trögt, bland annat beroende på ett kraftigt motstånd från länder som Ungern, Polen och Slovakien.
Cecilia Wikström manar dock övriga länder att driva frågan till omröstning.
– Vi behöver inte enighet längre. Vi behöver ett majoritetsbeslut för att gå vidare, säger Wikström på sin presskonferens i Bryssel.
Fakta

EU:s nya asylpolitik

Sju förslag som lades av EU-kommissionen under 2016 behandlas just nu av EU-länderna och EU-parlamentet:

• förslag om en reviderad Dublin-förordning (kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en asylansökan)

• förslag om normer för mottagande av asylsökande

• förslag om normer för när personer ska anses berättigade till internationellt skydd

• förslag om gemensamma regler för hur skyddet i EU ska fungera

• förslag om databaser för jämförande av fingeravtryck och identifiering av asylsökande

• förslag om att skapa en gemensam asylbyrå

• förslag om nya ramar för vidarebosättning (kvotflyktingar).

Varje förslag avhandlas parallellt av EU-parlamentet och medlemsländernas ministerråd. Därefter vidtar så kallade triloger mellan parlamentet, kommissionen och medlemsländerna för att mejsla fram slutliga kompromisser.

Fakta

Wikströms Dublin-förslag

Enligt de nuvarande så kallade Dublin-reglerna ska en asylsökande få sin ansökan behandlad i det EU-land dit han eller hon först anländer. I praktiken har dock systemet fungerat så att många valt att resa vidare och ansöka om asyl först när de anlänt till exempelvis Tyskland eller Sverige.

I Cecilia Wikströms förslag – som är en bearbetning av ett förslag från EU-kommissionen från i fjol – ska varje nyanländ, oavsett vart den ankommer, i stället få välja mellan de fyra EU-länder som tagit emot minst antal asylsökande i förhållande till en förhandsbestämd fördelningskvot, som bygger på landets folkmängd och BNP.

Om den asylsökande har en tydlig koppling till något annat EU-land, exempelvis via familj eller studier, ska han eller hon dock hänvisas till det landet i första hand.

Gå till toppen