Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Danmark spelar mot Kroatien – straff dröjer

VM-kvalmötet med Sverige ställdes in, men Danmarks match mot Kroatien blir av. Förhandlingarna om ett kollektivavtal fortsätter efter matchen då Uefa går in som medlare. – Nu kan vi koncentrera oss på fotboll, säger målvakten Stina Lykke Petersen.

Det danska damlandslaget i fotboll kommer att spela tisdagens VM-kvalmatch mot Kroatien.Bild: Finn Frandsen/AP/TT
VM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Danmark ställdes in i och med att konflikten mellan de danska landslagsspelarna och förbundet DBU inte löstes i tid.
Nu har parterna kommit överens om att återuppta förhandlingarna efter VM-kvalsamlingen och Danmark kommer att spela matchen mot Kroatien på tisdag.
DBU meddelar samtidigt att Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och Internationella spelarföreningen går in som medlare i de infekterade diskussionerna om ett nytt kollektivavtal.
– Det har varit frustrerande på många sätt och jag vill nästan gå så långt som att säga att det sätt som DBU har spelat det här spelet har varit psykisk terror, säger landslagsanfallaren Pernille Harder till TV2.
– Vi har självklart DBU på bröstet, men för tillfället spelar jag för den danska befolkningen och alla unga flickor och pojkar som ser upp till oss. Den befolkning som vi samlade under EM.
Spelarna inställde sig till landslagets träningsläger i Ballerup under fredagseftermiddagen. De har tidigare tränat på egen hand i Dragør.
– Vi ska bara få något att äta och så tränar vi därefter, sade landslagsmålvakten Stina Lykke Petersen till Ekstrabladet under förmiddagen.
Enligt Petersen lämnade spelarna ett förslag till delavtal redan i onsdags för att kunna spela mot Sverige.
– Det var före Uefas deadline men DBU valde att ställa in matchen, säger hon till danska TV2.
DBU:s elitchef Kim Hallberg säger att det inte fanns några indikationer på ett delavtal och att det därmed inte var realistiskt att "rädda" matchen mot Sverige.
Nu ser han fram mot matchen mot Kroatien.
"Allt för mycket den senaste tiden har handlat om konflikt. Det har skadat damlandslaget och oss alla som hejar på dem. Nu har vi fullt fokus på fotboll. Vi gläder oss över att träna och spela match", säger Hallberg på DBU:s webbplats.
Internationella fotbollsförbundet Fifa och Uefa har inte lämnat besked om påföljder för den inställda matchen.
DBU hoppas på ett milt straff.
– Vi har förstås ett hopp om, och en tro på, att det inte skadar oss att vi spelar på tisdag. Det bör vara en förmildrande omständighet. Hur förmildrande måste vi tyvärr vänta och se och det kan nog ta lite tid. Vi har inte fått några indikationer från Uefa. Det är en oberoende disciplinär instans som ska döma, säger Kim Hallberg enligt nyhetsbyrån Ritzau.
Fakta

Bakgrund: Danska fotbollskonflikten

Förhandlingarna mellan Danmarks fotbollsförbund (DBU) och spelarföreningen, som företräder de kvinnliga landslagsspelarna, om ett nytt landslagsavtal har pågått sedan 2016.

Efter EM i somras, där Danmark tog silver, intensifierades förhandlingarna för att få till ett avtal till landskampen mot EM-finalmotståndaren Nederländerna den 15 september och till VM-kvalpremiären mot Ungern den 19 september.

Den stora stötestenen har varit att spelarna kräver att få bli anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag. DBU hävdar att spelarna redan har anställningar i sina klubbar. Förutom förbättrade ekonomiska villkor vill spelarna ha bättre förutsättningar runt omkring landslaget med bland annat resor, boende och träningsfaciliteter.

Det danska herrlandslaget har sagt att de kan tänka sig att avstå från motsvarande 640 000 kronor om året från sitt landslagsavtal och ge till damlandslaget. Men för att göra det kräver herrarna att damerna får samma rättigheter som herrarna har.

Parterna nådde ingen överenskommelse i september och landskampen mot Nederländerna ställdes in. Landslagsspelarna tränade på egen hand och ett drygt dygn före Ungern-matchen slöts ett preliminärt avtal över VM-kvalmatchen. Trots att den nye förbundskaptenen Søren Randa-Boldt bara hade en halvtimmes träning tillsammans med spelarna lyckades man vinna med 6–1.

Eftersom inget nytt avtal var på plats när VM-kvalveckan inför matcherna mot Sverige och Kroatien inleddes, ville DBU få till stånd en preliminär uppgörelse över matchen mot Sverige, vilket spelarna nobbade.

Matchen mot Sverige ställdes in men på fredagen meddelade DBU att det blir match mot Kroatien sedan parterna kommit överens om att återuppta förhandlingarna efter samlingen.

Gå till toppen