Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Första steg mot skattereform i USA

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell tillsammans med president Donald Trump tidigare i veckan.Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
USA:s senat har med knapp marginal godkänt ett förslag till statsbudget på 4 000 miljarder dollar. Åtgärden banar väg för att de skattesänkningar som Republikanerna vill få igenom kan godkännas med enkel majoritet.
President Donald Trumps parti Republikanerna har majoritet i både senaten och representanthuset, men partiet är splittrat och har stora svårigheter att få igenom reformer. Till exempel har man misslyckats med att riva upp expresident Barack Obamas sjukförsäkringsreform – vilket många republikaner hade som vallöfte.
Om budgeten även godkänns av representanthuset kan Republikanerna, genom snillrika kongressregler, knyta skattereformen till den. Det innebär att även skattesänkningarna kan godkännas med enkel majoritet, inte de 60 röster som annars krävs för en sådan lagstiftning.
Trump vill bland annat sänka bolagsskatten dramatiskt. Hans partikamrater rapporteras dock ha delade meningar om skatteförslaget, som beräknas öka budgetunderskottet rejält, vilket innebär att det osäkert om det går igenom.
Gå till toppen