Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Andreas Ekström: Avloppsrening, ett krematorium – och så Sparta

Efter att ha sett resultatet av omröstningen om Lunds fulaste hus är jag glad att vi inte är helt eniga. Även om Sparta verkar särskilt avskytt.

Andreas Ekström reporter HD SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Undrar vad Kasper Salin skulle ha tyckt. Han var stadsarkitekt i Stockholm en gång i tiden, dog för nästan hundra år sedan, men placerade en snäll tidsinställd bomb i testamentet: en vilande donation. År 1962 instiftades ett pris till hans minne, ett pris som ska uppmärksamma framstående arkitektur, och som har hög status i husbranschen.
Och jag undrar vad Kasper Salin skulle ha tyckt – om Sparta, till exempel, som med kongenialt brutal kraft vann vår omröstning om Lunds fulaste hus. Själv ritade han ställen som den gamla pampiga Östermalmshallen. Det var en annan tid på så många sätt.
Men ingen kan säga annat än att prisjuryn brukar vara ganska djärv. Vi minns särskilt 2002 års pris som gick till en utbyggnad av en av världens tristaste flygplatser, Arlanda. Och 2010, då ett avloppsreningsverk i Göteborgstrakten var det finaste nybyggda riket kunde uppbringa. För att inte tala om 2013 års pris – det gick till ett krematorium.
Året före det vann Domkyrkoforum i Lund, som en del personer tycks ha särskilt svårt för. Jag för min del tycker att det är ett suveränt hus, både till form och funktion. Men jag inser samtidigt att min känsla är just en känsla: jag kan inte säkert förklara den, jag kan definitivt inte underbygga den teoretiskt – jag bara gillar det.
Det är väl ett öde arkitekturen delar med konsten, och med journalistiken för den delen, och med nästan all form av design och offentliga utsmyckningar: slutresultatet blir projektionsyta för spontana känsloyttringar. Vi gillar, eller gillar inte.
Ibland gillar vi ett kontroversiellt hus mer när vi får det förklarat, ibland tycker vi ännu sämre om det. Kanske skulle resultatet i omröstningen ha blivit ett annat om varje arkitekt hade fått berätta mer om hur funktion och utseende ska samspela, och varför andra alternativ hade blivit sämre.
Hur som helst: jag tycker att Bangatan, nästan i sin helhet, är en enda stor parad av ful och tråkig och humörsänkande arkitektur. Jag älskar Saluhallens tillbyggnad. Jag tycker att den smutsgula Stadshallen är överskattad medan Konsthallen däremot är magnifik, liksom Mejeriet, och Stadsparkscaféet, och alla husen runt Lundagård.
Men jag är glad att vi som bor här inte är eniga. I så fall skulle vi nog ha varit lite för konforma till kynnet, tror ni inte det?
Projektet för söndagspromenaden kan kanske vara att titta på Sparta och Blocket och några av de där andra fulingarna, rensa sinnet och se om det går att upptäcka skönhetsdrag som tidigare på något sätt har hållit sig dolda.
FOTNOT. Glöm inte att delta i omröstningen om Lunds vackraste hus (se länk nedan). Omröstningen är öppen till i kväll, söndag, klockan 23
Läs mer: Rösta fram Lunds vackraste hus
Gå till toppen