Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pia Rehnquist: Grattis Helsingborgs Dagblad!

Lev ett aktivt liv och engagera dig i omgivningen.
Det är två besläktade råd som anses vara viktiga för oss som vill leva långa och friska liv – och det är sannerligen något som dagens jubilar tagit fasta på. Sydsvenskans systertidning Helsingborgs Dagblad fyller imponerande 150 år och firandet kulminerade igår kväll med mingel och konsert på ett sedan länge slutsålt Helsingborgs konserthus.
Helsingborgs Symfoniorkester underhöll igår kväll.Bild: Tom Wall
På vissa sätt har väldigt lite förändrats i branschen på 150 år. Prenumeranter av Helsingborgs Dagblad får idag en kopia av det första numret som innehåller olika slags nyheter, tågtider och en hel del reklam för olika varor. Dagens papperstidning har samma blandning av unikt egenproducerat nyhetsmaterial, nyttig samhällsinformation och annonser.
På andra sätt är ingenting sig likt för en tidning idag, jämfört med 1867. Traditionella mediers informationsmonopol är sedan länge försvunnet, nyhetsarbetet sker blixtsnabbt med mobiltelefonen som den snabbaste kanalen, digitala annonser skräddarsys efter användarnas beteenden – och även i Sverige höjs politiska röster för att begränsa mediers frihet.
Skälet till att jubilaren Helsingborgs Dagblad (HD) levt så länge är såklart att behovet av tidningen inte mattats av. Precis som Sydsvenskan har HD rekordmånga läsare idag. Fler än någonsin, alltså. Jag påminner om det så ofta jag kan, eftersom det i en del sammanhang finns en felaktig uppfattning om motsatsen. Det stora tidningshuset som Helsingborgs Dagblad nu tillhör, ihop med Sydsvenskan, går dessutom bra ekonomiskt. Vi har fler betalande läsare nu än när året började, tack vare framgångarna med digitala prenumerationer.
Och aldrig har väl genomarbetad och professionell journalistik varit viktigare än nu. Internet och sociala medier svämmar över av fakta, påståenden, propaganda och rykten. Att navigera i den enorma mängden information är en övermäktig uppgift för de flesta. Att hålla huvudet kallt när hemska påståenden väcker starka känslor hos oss alla är inte enklare. Men vi etablerade medier har bevisat lång erfarenhet av just detta och klarar det nästan jämt.
I oktober 1867 startades Helsingborgs Tidning – som 1884 bytte namn till Helsingborgs Dagblad. Här är det allra första omslaget.Bild: Tom Wall
Vi har varit med och byggt den svenska demokratin till en av världens bäst fungerande och det har skett med stark lagstiftning i grunden, ett ständigt ifrågasättande, professionalitet, eftertanke – och med de pressetiska reglerna som extra moralisk kompass. Där förtydligas till exempel att vi inte skriver om obekräftade rykten. Inte ens när de gäller olika grader av hemska sexualbrott som uppmärksammats den här veckan. Däremot när flera vittnen träder fram och det slutar med att TV4 lyfter alla program med en av de utpekade, Martin Timell, finns fakta och substans att skriva om. Då gör vi det också.
Helsingborgs Dagblad är en fantastisk tidning med både anor och modern kreativitet. Tidningen har tveklöst levt ett aktivt liv och inte bara engagerat sig i omgivningen utan varit en naturlig del av nordvästskåningarnas vardag i etthundrafemtio år. Varje dag publiceras avgörande och unika nyheter, starka granskningar, hjärtevärmande historier, kloka ledartexter, bildande kulturmaterial. Några ålderskrämpor finns inte i sikte och det är med både stolthet och stark framtidstro som vi på Sydsvenskan utropar ett hjärtligt GRATTIS!
Fakta

HD och Sydsvenskan

Helsingborgs Dagblad består av en sajt och tre olika papperstidningar: HD, Landskrona Posten (LP) och Nordvästra Skånes tidningar (NST). Både HD och NST firar 150 år i år. HD:s chefredaktör heter Jonas Kanje. Alla tidningarna har en ansvarig utgivare, Pia Rehnquist.

Sydsvenskan och HD är sedan 2014 ett företag med närmare 900 miljoner i omsättning och sammanlagt 375 anställda. Ungefär 155 av dem är journalister. Företaget ägs av familjen Bonnier och har sedan augusti samma vd, Anders Eriksson, som Dagens Nyheter, Expressen och Dagens Industri.

Fakta

Chefredaktörens tips i nordvästra Skåne

1.Skäralid i Klippans kommun. Fantastisk natur och fina leder att vandra på

2.Citadellsbadet i Landskrona. Landets finaste utomhusbassäng med superläge vid stranden

3.Helsingborgs stad. En ärlig favorit, orimligt bra shopping och mat med tanke på storleken

Gå till toppen