Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han vill att alla ska lära sig kompromissa

Han tycker att alla människor borde lära sig det lilla ordet kompromiss och leva efter det. – Jag fick lära mig det på båtarna och som portier. Då skulle vi slippa mycket elände i världen, menar Sven Wallin.

Minnena från alla resor trängs på väggarna hemma hos Sven Wallin.Bild: Hussein El-Alawi
Han föddes 1934 i Norra Håslöv utanför Vellinge där han tillbringade några år innan familjen flyttade till Vellinge.
– Där gick jag i skolan och tog realen innan jag började på Handelsgymnasiet i Malmö för att bli ekonom, berättar han och fortsätter.
– Jag hade några kompisar som berättat om hur bra det var att gå på den skolan så då gjorde jag det.
Men livet som ekonom var alldeles för tråkigt för en äventyrslysten ung man. Så efter två års jobb på bank ville han se världen.
Lösningen blev som för så många andra unga äventyrslystna män på den tiden Svenska Amerikalinjens båtar.
– Jag tillbringade fem år på Gripsholm och Kungsholm. Det var mycket slit men man fick se världen, konstaterar han.
På ett bord i lägenheten står ett synligt bevis: en liten uppstoppad krokodil.
– Den köpte jag på Kuba när jag var där strax innan Castro tog makten. Sedan fick man inte föra ut sådana saker.
Det var under kryssningen Sydamerika runt tror jag. eller så var det när vi seglade runt jorden på 99 dagar, berättar Sven med entusiasm.
Under resorna skrev han även resebrev i Trelleborgs Allehanda och i personaltidningen Kryss Nik. I personaltidningen varvas historier om livet ombord med allmänt personalskvaller.
– Efter fem år fick jag nog av jobbet trots att jag trivdes och bestämde mig för att gå i land.
Dessutom hade Sven träffat sin blivande fru Enriqueta vid ett stopp i Barcelona, så det fanns fler anledningar att lämna båtarna.
– Vi gifte oss 1959 och sedan föddes vår son Sven, förklarar han.
Hustrun tyckte dock inte om det svenska klimatet så paret skildes efter några år. Sonen växte därmed upp i Barcelona och jobbar nu på fotbollslagets hemmaarena Camp Nou.
– Jag har varit många gånger i Barcelona för att hälsa på honom och mina barnbarn.
När äventyret på Amerikalinjen var över ville inte Sven gå tillbaka till banken så han bytte bana och blev hotellportier.
– Jag började på Sjöfartshotellet i Malmö och där blev jag kvar i 35 år till pensioneringen. Det var ett spännande jobb och det var där jag lärde mig kompromissa.
– Ena stunden tog man hand om en överförfriskad sjöman och i nästa ögonblick stod det en kändis i receptionen som krävde uppmärksamhet. Då gällde det att vara psykolog så att ingen av dem blev arg.
Nu har han fyllt 83 år, bor i egen lägenhet och sköter sig själv.
Jag har några barndomsvänner från Vellinge kvar så vi brukar träffas och spela schack hemma hos varandra.
– Jag är inte lika rörlig som förr och har dessutom varit nära döden tre gånger, säger han och klappar sig på hjärtat där en pacemaker hjälper honom att hålla sig igång.
– Men jag har lärt mig i livet att man inte ska hänga upp sig på skitsaker så jag försöker ha roligt varje dag. Dessutom känns det ganska skönt att bli gammal och slippa passa tider och annat, konstaterar han.

Sven Wallin

Bor: I Slottsstaden i Malmö.
Ålder: Fyllde 83 år den 20 oktober.
Familj: Sonen Sven och tre barnbarn i Barcelona.
Gå till toppen