Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här laddar klassen för stora intervjun med Youtubestjärnan

Researcha. Hitta rätt frågor. Intervjua. Skriv. Publicera.
Sydsvenskans material för barn, Minibladet.se, tar ett steg till. I nystartade Reporterskolan får Malmös skolelever prova på rollen som journalist.

Linda Bouket, Asrar Mohammed, Vira Atroushi och Sadia Mohammed Nour hade inga problem att hitta frågorna om Nathalie Danielssons tuffa bakgrund.Bild: Patrik Renmark
En surrande ljudmatta av kreativitet fyller klassrummet på Sofielundsskolan. Det kollas på youtubeklipp och spånas frågor. Klasslärare Lena Steen kryssar mellan de fyra grupper hennes femteklass är uppdelad i.
Efter pilotprojekt på några skolor är Sofielundsskolan först ut i Minibladets reporterskola. Klassen har själv fått välja den kändis de ska intervjua. Valet föll på Nathalie "Nattid" Danielsson, tjejen från Trelleborg som först blev stjärna på Musical.ly, plattformen och appen där egna mimade tolkningar av musik är grejen. Numera är 16-åringen lika känd som vloggare på Youtube, där hon är en av dem som missionerar inom antimobbning och självförtroendebyggande.
Läs också Mimande superstjärnan Nathalie Danielsson: ”Utan mina fans hade jag inte levt idag”
– Hon är bara så otroligt stark. Jag skulle aldrig ha klarat av att som hon bli mobbad varenda dag i skolan, säger Linda Boukef.
Hon och kompisarna Asrar Mohammed, Vina Atroushi och Sadia Mohammed Nour har fått uppdraget att tänka ut frågor om den mobbning ”Nattid” själv utsattes för.
– Hur klarade hon av att bygga upp sig igen? väljer Sadia Mohammed Nour som en av de viktigaste frågorna.
I andra hörn av rummet jobbar man fram frågor inom ämnena ”Från okänd till känd”, ”Familj, husdjur, uppväxt, vänner” och ”Framtiden”. På måndag sitter stjärnan här framför dem. Frågorna ska ställas och allt blir så småningom en intervju i fyra delar som publiceras på Minibladet.se och i Sydsvenskans papperstidning. Även en av skolans andraklasser är inne i projektet – de ska snart ut för att genomföra en enkät om Halloweenfirande.
Maria McShane, Minibladets upphovskvinna, har från början haft som mål att göra barn till mer aktiva och kritiska mediekonsumenter. Med Reporterskolan vill hon ta ett kliv till. Sofielundsskolan är först ut, men kontakter är knutna med flera andra skolor i Malmö.
– Samtidigt som de kommer igång med sitt skrivande så ökas deras lokala engagemang, de stimuleras att läsa andra nyheter och bygger på sin omvärldskoll. Det blir en positiv spiral, säger hon.
Eleverna på Sofielundsskolan i förberedelse för intervjun.Bild: Patrik Renmark
I klassrummet kommer Lena Steen fram till tjejerna och påminner dem om att det är dags att börja lista frågorna. Vina Atroushi medger utan omsvep att det kan bli lite svårt med objektiviteten när de väl ses.
– Tänk, jag kommer att se henne framför mig, kunna känna hennes doft. Jag kommer nog ändå att vara lite av en fan girl.
Gå till toppen