Signerat

Tobias Lindberg: May på omöjligt uppdrag i Bryssel.

Theresa May i Bryssel.Bild: Geert Vanden Wijngaert
Vad ska Theresa May säga? Efter veckans EU-toppmöte försökte den brittiska premiärministern att anslå en positiv ton. Hennes ambitioner var fortsatt höga och hon var fylld av tillförsikt:
"Men jag vet att vi har en bra bit kvar."
Det var närmast en underdrift. Förhandlarna har fortfarande inte löst den grundläggande frågan om hur parterna ska dela upp notan när britterna lämnar unionen. May nödgades därmed åka hem från Bryssel utan något löfte om ett nytt förhandlingskapitel i bagaget. Risken blir allt större för en hård brexit, där britterna lämnar unionen utan något avtal om handel och annat som rör relationen med EU.
Det vore inte gynnsamt för någon av parterna. Men varför går förhandlingarna då så trögt?
En viktig förklaring lär vara att brittiska väljare har blivit lovade något som politikerna inte kan hålla. Inför folkomröstningen talade nejsidan vitt och brett om fördelarna med att stå utanför EU. Dessa har övriga invånare i EU svårt att se. Enligt en ny opinionsmätning från Europaparlamentet anser 64 procent av unionsmedborgarna att deras länder har tjänat på EU-medlemskapet.
Det säger en del om Mays dilemma.
Hon och hennes regering förväntas inte bara lotsa Storbritannien ut ur ett unionsmedlemskap som ger fördelar, utan till på köpet göra det på ett sätt som gynnar landet.
Theresa May har helt enkelt gett sig ut på omöjligt uppdrag.
Gå till toppen