Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sven Thufvesson får Försvarsmaktens medalj

Sven Thufvesson, Helsingborg, får medalj av Försvarsmakten.
Rustmästare Sven Thufvesson, 87 år, Helsingborg, tilldelas Försvarsmaktens medalj för sårade i strid, i silver, med anledning av striden i Kongo 1962. Medaljceremonin sker i en mindre krets i samband med högtidlighållandet av FN-dagen i Helsingborg den 24 oktober.
Sven Thufvesson deltog i insatsen i Kongo vid FN-bataljon XVIIIK.
Det var Överbefälhavare Micael Bydén som den 21 september 2017 fattade beslut om tilldelning av en krigsdekoration.
– Det är ovanligt att man har medaljceremoni på andra orter utanför Stockholm, men med hänsyn till min ålder och begränsad rörlighet vid resor har ÖB gjort ett undantag, säger Sven Thufvesson.
Han hade FN-tjänstgörning i två perioder i olika befattningar som skyttegruppchef, vaktgruppchef vid staben, pansarbilsgruppchef samt slutligen pansarbilsplutonchef med underofficers grad direkt underställd bataljonchefen.
FN-dagen högtidlighålls årligen den 24 oktober. Sverige har över åren deltagit i en mängd FN-insatser med start i Sinai, UNEF-insatserna som följdes av flera; Kongo, Libanon, Cypern bara för att nämna några. Närmare 100 000 män och kvinnor från Sverige har sedan 1948 deltagit i internationell tjänstgöring världen över och de flesta under FN flagg.
Sven Thufvesson fick polisanställning i Helsingborg vid 21 års ålder. Vid sin pensionering som poliskommissarie var han verksam som ansvarig för trafikövervakning i nordvästra Skåne.
Gå till toppen