Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Demokratin på spel i Kenyas omval.

Demonstration i Nairobi.Bild: Ben Curtis
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
När Kenya går till omval på torsdag handlar det om långt mer än vem som ska komma till makten. Hela landets demokratiska system står på spel och risken för våld är inte obetydlig.
Uhuru Kenyatta utropades till segrare i det ordinarie valet den 8 augusti, men röstningsprocessen underkändes av landets högsta domstol som riktade skarp kritik mot valmyndigheten. Samma valmyndighet ska nu organisera omval och Kenyattas huvudmotståndare Raila Odinga menar därmed att det inte kommer att gå rättvist till. Därför har han beslutat att inte ställa upp och manar sina sympatisörer att protestera på gatorna under valdagen.
Flera personer har redan skadats under den senaste tidens politiska protester. De som trotsat ett kontroversiellt demonstrationsförbud har mötts av tårgas och skarp ammunition från polisen. Tanken förskräcker på vad storskaliga demonstrationer på valdagen skulle kunna utmynna i.
Kenyansk politik har en tydlig etnisk dimension där medborgarna huvudsakligen röstar utifrån vilken folkgrupp de tillhör. Kenyattas väljare kommer främst från den största stammen kikuyu medan Odinga har större delen av sina sympatisörer inom luobefolkningen.
De styrande har allt sedan statens grundande medvetet spelat ut olika stammar mot varandra. Historiska motsättningar har på så vis hållits vid liv och i samband med valet 2007 eskalerade de i etniskt våld runt om i landet. Vissa mördades med knivar och spjut, andra låstes in och brändes. Sammanlagt dödades över 1 000 personer och hundratusentals förlorade sina hem. Efter förhandlingar nåddes en lösning där Mwai Kibaki satt kvar som president medan utmanaren Raila Odinga blev premiärminister.
Väntar nytt våld när samme Odinga nu manar till protester? Eller när Kenyatta, som åtalades vid internationella brottmålsdomstolen ICC för sin inblandning i våldet 2007–2008, nu åter kandiderar till presidentposten?
Tyvärr kan det inte uteslutas.
Genom att inte ställa upp har Odinga för sin del egentligen redan dömt ut det demokratiska systemet. Visst kan det tänkas vara någon form av taktiskt drag, men det saknas inte heller faktorer att uppröras över. Frågan inför valet verkar inte vara om det kommer att förekomma fusk, utan snarare i vilken utsträckning.
Ett någorlunda rättvisande resultat som godtas av folket skulle vara mycket värt – inte bara för landet utan för hela regionen.
Kenya är navet för finansmarknad och handel i hela Östafrika och ekonomin har redan tagit skada av den politiska osäkerheten. Och även om den kenyanska demokratin har tydliga brister, så är den trots allt en demokrati – som med rätt förutsättningar skulle kunnas utvecklas till ett bättre, mer välfungerande, exempel.
I bästa fall mynnar kraven på reformering av valmyndigheten ut i en sådan process efter valet och bidrar till minskade motsättningar mellan olika folkgrupper. Dessvärre är det långtifrån något givet scenario.
Gå till toppen