Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Elefanten i rummet är vår livsstil, med ständigt ökad konsumtion av livsmedel, flygresor, kläder och prylar.”

Regeringen förstärker Sveriges position som föregångare inom miljö- och klimatfrågorna. Det skriver klimatminister Isabella Lövin med anledning av den internationella klimatkonferens som inleds i Malmö idag.

Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Medan orkaner, bränder och översvämningar uppmärksammas allt mer är det viktigt att ha ett vetenskapligt perspektiv på klimatförändringen.
När president Donald Trump nu har dragit in USA:s ekonomiska stöd till FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC är det särskilt viktigt att andra länder kliver fram och tar över ansvaret. Därför är det med stolthet som jag idag välkomnar världens ledande klimatforskare till en global klimatkonferens i Malmö. Mötet är en del av arbetet med att ta fram en av IPCC:s och klimatarbetets viktigaste rapporter hittills, att kartlägga hur Parisavtalets mål att begränsa jordens temperaturökning till högst 1,5 grader Celsius ska kunna nås. Målet är en skärpning av den tidigare målsättningen att hålla temperaturökningen under två grader.
Det låter kanske inte som en stor förändring, men den kan vara helt avgörande. Många av klimatförändringens mest negativa sidor blir dubbelt så stora om temperaturen ökar med två grader istället för 1,5. Den där halva graden är skillnaden mellan en värld där klimatet varierar mer än idag och en värld med ett helt annat klimat.
När IPCC:s senaste forskningsrapport presenterades 2014 hade den ett omvälvande budskap. Vetenskapen angav för första gången den samlade mängd utsläpp av koldioxid (co2) som atmosfären tål under detta århundrade om jordens uppvärmning ska begränsas till två grader Celsius.
I rapporten sätts den övre gränsen till cirka 1 000 miljarder ton, räknat från år 2012. Forskarna kallar detta ”jordens koldioxidbudget”. Eftersom mänskligheten släpper ut drygt 50 miljarder ton årligen är det lätt att räkna ut att denna budget är helt slut om 15 år.
Hur det nya målet på 1,5 grader påverkar jordens klimat är en av de saker som forskarna nu ska försöka svara på. Men en sak är säker: den blir inte större och vi får inte mer tid på oss.
Sanningen är lika obekväm som självklar: Vi måste förändra vårt sätt att leva. Sverige har förutsättningarna att leda. Vi har förutsättningarna att bli världens första fossilfria välfärdsland. Och vi har nu tagit viktiga steg på vägen mot det:
Vi har antagit en klimatlag som i princip tvingar varje svensk regering att minska utsläppen tillräckligt mycket. Vi har lagt fram omfattande klimatinvesteringar i järnväg, förnybar energi och infrastruktur för elbilar och cyklar. Sverige har fått världens mest progressiva klimatpolitik. Inom EU och FN ligger vi på för att höja ambitionsnivån.
Men på alla nivåer är det som görs otillräckligt, rent vetenskapligt. Vi är på väg att överskrida jordens klimatbudget, vi stjäl utsläppsutrymme från våra barn och barnbarn.
För att rätta oss efter vår del av forskarnas klimatbudget behöver de utsläpp som orsakas av oss svenskar minska med 90 procent. Teknikutveckling och förnybar energi kan hjälpa oss en bit på väg, men elefanten i rummet är vår livsstil, med ständigt ökad konsumtion av livsmedel, flygresor, kläder och prylar. Det krävs nya beteenden och politiska initiativ som gör det lätt att göra rätt.
I sin senaste rapport pekade IPCC på att det krävs både nya energikällor och minskad energianvändning. Men vi fortsätter att leva som om det inte fanns en morgondag: vi köper och slänger, flyger och far, konsumerar allt mer och intecknar framtiden därför att vi inte lyssnar tillräckligt på vetenskapen.
Sverige har sedan länge ett rykte som en föregångare inom miljö- och klimatfrågor, både hos världens politiker och forskare. Den här regeringen förstärker den positionen och flyttar fram positionerna. Vi tar ansvar när USA sviker, vi visar solidaritet med de människor som kommer att drabbas hårdast av förändringen som vi har framför oss.
En liten, men förhoppningsvis betydelsefull, del av detta ansvarstagande är att vi välkomnar världens ledande klimatforskare till Malmö.
Isabella Lövin

SKRIBENTEN

Isabella Lövin (MP) är minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.
Gå till toppen