Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Naturskyddsföreningen vill ha lokal säkerhetsnämnd

Inrätta en lokal säkerhetsnämnd i Lund med anledning av ESS. Det skriver Naturskyddsföreningen i ett brev till regeringen.

ESS - European Spallation SourceBild: Lars Brundin
Lokala säkerhetsnämnder finns i kommuner med ett kärnkraftverk eller kärntekniska anläggningar. Sammanlagt finns fem i Sverige, bland annat i Kävlinge kommun där Barsebäcksverket ligger.
Nämnderna har till uppgift att skaffa sig insyn i säkerhets- och strålskyddsfrågor och att informera allmänheten om risker och säkerhetsarbete.
ESS är visserligen inte en kärnteknisk anläggning i lagens mening, men Naturskyddsföreningen anser ändå att Lunds kommun behöver en säkerhetsnämnd. Enligt föreningen kan det vid ESS uppstå en nödsituation som medför att människor utanför området utsätts för stråldoser som motiverar brådskande skyddsåtgärder.
I somras godkände Strålsäkerhetsmyndigheten ESS ansökan om att få installera en accelerator som vid drift avger radioaktiv strålning. Tillståndet medger dock inte att ESS får starta och provköra acceleratorn. För att få göra det krävs ytterligare en prövning av myndigheten.
Fakta

ESS

Forskningsanläggningen ESS som byggs i norra Lund baseras på världens mest kraftfulla neutronkälla. Här kommer olika material kunna undersökas på atom- och molekylnivå med hjälp av neutroner.

När dessa neutroner produceras uppstår joniserande strålning vilket gör att det bildas radioaktiva ämnen i delar av anläggningen. Därför följer ESS strålskyddslagens krav för att skydda personal och omgivning. Strålsäkerhetsmyndigheten har till uppgift att säkerställa att ESS lever upp till de rigorösa kraven.

Gå till toppen