Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vellinge kommuns tiggeriförbud stoppas av länsstyrelsen

Vellinge kommun får inte införa ett lokalt tiggeriförbud. Länsstyrelsen stoppar det uppmärksammade förbudet.

För några veckor sedan beslutade politikerna i Vellinges kommunfullmäktige att införa ett tiggeriförbud på sex platser i kommunen med hjälp av lokala ordningsföreskrifter. Tanken var att förslaget skulle börja gälla vid årsskiftet.
Förslaget har gått vidare till länsstyrelsen, som nu har utrett om beslutet är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar. Länsstyrelsen säger nej.
Kommunen har inte kunnat visa att ett passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen, säger Ola Melin, länsöverdirektör. Han förklarar att kommunen enligt lagen bara får införa ordningsföreskrifter om sådant som faktiskt stör den allmänna ordningen.
– I de handlingar som vi har tagit del av redovisas enstaka klagomål, men då är de riktade mot själva tiggeriet och handlar mer om ett upplevt obehag än en ordningsstörning, säger han.
Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) är besviken:
– Jag tycker att beslutet är märkligt. Det finns andra bestämmelser i de lokala ordningsföreskrifterna där man inte har efterfrågat underlag varför vi inför vissa regler. Exempelvis har vi alkoholförbud på vissa platser som inte ifrågasätts på samma sätt.
– Där har vi aldrig tidigare fått krav på att vi ska redovisa att vi fått in synpunkter från medborgare som upplever störningar, säger hon.
Cirka fem tiggare har suttit utanför olika butiker i kommunen under senare tid.
Är tiggarna verkligen så störande att deras insamling bör förbjudas?
– Det måste finnas andra sätt att hjälpa människor och det finns människor som har lämnat synpunkter om det här.
Kommer ni att överklaga länsstyrelsens beslut?
– Vi får titta på det. Men det här påverkar ju hela kommunsveriges möjligheter att jobba lokalt med ordningsregler. Det kan tala för att vi ska överklaga det här, säger Carina Wutzler.
Läs också Vellinges politiker gav grönt ljus för tiggeriförbud
Läs också Så tycker Vellingeborna – hundra röster om tiggeriförbudet
Sala kommun gjorde för några år sedan ett liknande försök att införa ett tiggeriförbud, men detta revs senare upp av länsstyrelsen. Ärendet överprövades aldrig. Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, har tidigare sagt till Sydsvenskan att hon är redo att driva förbudsfrågan vidare i domstol.
Frågan om ett lokalt tiggeriförbud lanserades av Vellingemoderaterna i mitten av augusti och förslaget har backats upp av både Liberalerna och Sverigedemokraterna.
Läs också Därför följer regeringen Vellinges tiggeriförbud så noga
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Nya Listan har varit emot förslaget. Även Amnesty International har engagerat sig i frågan och menar att förbudet strider mot mänskliga rättigheter. Föreningen har samlat in 2 500 namnunderskrifter mot ett tiggeriförbud.
– Vi kan inte stödja en lagstiftning för att jaga fattiga. Alla måste få bestämma om och hur man vill ge, har Angela Everbäck (MP) tidigare sagt till tidningen.
Civil Rights Defenders har tidigare överklagat förbudet till förvaltningsrätten i Malmö då det strider mot mänskliga rättigheter och ordningslagen. Så här kommenterar Civil Rights Defenders chef Robert Hårdh Länsstyrelsens beslut:
– Vi välkomnar länsstyrelsens beslut, som ligger i linje med vårt överklagande där vi menar att kommunfullmäktiges beslut inte överensstämmer med de lagar och regler som finns, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders.
Läs också Många kommuner sneglar på Vellinges tiggeriförbud – men avvaktar rättsprocessen
Läs också ”Tidigare var det bara SD som ville förbjuda tiggeri – nu är det rumsrent”
Läs också Moderaterna röstade för tiggeriförbud, men sågade Vellinges modell
För några veckor sedan presenterade Moderaterna sitt nya kriminalpolitiska program på riksplanet. Bland annat kräver man fler poliser, skärpta straff och ökat brottsförebyggande arbete. En annan punkt i programmet är ökade åtgärder mot tiggeri. M vill införa ett nationellt tiggeriförbud, motverka otillåtna bosättningar och arbeta för ett samordnat grepp i frågan inom EU.
Fler nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen